Chomutovská radnice počítá v letošním roce s výstavbou sedmi nových dětských hřišť a sportovišť. Ve svém projektu radní mysleli doslova na celé město.Na modernizaci a inovaci svých zahrad se mohou těšit školy Na Příkopech, Březenecká a na Kadaňské. Město je připraveno vydat celých 1,1 milionu korun, k tomu získalo dalších 300 tisíc z dotačního fondu Ústeckého kraje. „Moderní herní prvky z přírodních materiálů určitě nadchnou všechny děti, kteří v zahradách tráví svůj čas," říká primátor města Jan Mareš.

Trampolíny a lana

A na co se vlastně školáci mohou těšit? V jejich zahradách během pouhého půl roku vyrostou nové trampolíny, lanové minidráhy, prolejzačky, houpačky nebo také prosté lavičky. „Podle celého projektu u nás budeme mít lanovou pyramidu, multifunkční prolejzačku, houpačky a lavičky," usmívá se ředitel školy Na Příkopech Miloslav Hons. „Hřiště bude svým charakterem přizpůsobeno hlavně pro naše nejmenší, to znamená pro nižší ročníky."

Krom tří jmenovaných se na nové atletické a fotbalové hřiště mohou těšit také na Písečné. Tady se bude jednat o druhou etapu rekonstrukce, ve které projektanti počítají s položením umělého povrchu na místo stávající trávy a vybudováním in-line dráhy pro bruslaře. Na své si tady ale přijdou také menší děti, pro ně zde budou instalovány moderní herní prvky.

Zajímavá je také myšlenka, že nové dětské a sportovní plochy nebudou sloužit jen pro účely školy, ale měly by být k dispozici také veřejnosti. Bylo by škoda, kdyby například v době prázdnin zely prázdnotou.

Myslíme na všechny

Mimo školní prostory dostanou své nové prolejzačky, houpačky, basketbalové koše a lanové dráhy také sídliště. V Hutnické ulici půjde sice jen o malou herní plochu, oproti tomu na nedaleké Kamenné vznikne víceúčelové hřiště pro větší i menší děti a sportoviště pro míčové hry. „Myslíme na děti a mladé lidi od předškoláků až po práh dospělosti. Kromě hřiště pro nejmenší tady postavíme také sportoviště pro trénink a rekreační vyžití v míčových hrách," slibuje primátor Mareš.

Dětských hracích ploch není ve městě nikdy dost. Ve valné většině si na těch nových děti zaskotačí již v průběhu letních prázdnin, pouze na Písečné je konec rekonstrukce plánovaný ke konci roku.