Březenská pouť odstartovala v pátek večer, její hlavní těžiště ale spočívá na sobotě. Začne se hned dopoledne, a to slavnostním průvodem historických kostýmů. Vyjít můžete i bez náročné domácí přípravy. „Kostýmy jsou k zapůjčení v infocentru, děti si mohou vzít kostým vlastní. Nezapomeňte si pohodlnou obuv, půjdeme svižným krokem,“ poznamenává Linda Svobodová z březenského infocentra. Na malé účastníky čeká odměna.

Oba víkendové dny pak pouťový program láká na historické tržiště, ukázky středověkých bojů, řemesel i hudby. Opomíjené není ani divadlo nebo hudba současnosti v čele s Olgou Lounovou a Markem Ztraceným.

Společně s březenskou poutí probíhá v sobotu v sousedních Polácích i motorkářský festival, spanilá jízda a hudební program. Obě vesnice spojí bezplatná kyvadlová doprava, což ocení hlavně návštěvníci, kteří se rádi baví. „Na pouť vyvedu děti a paní, ale pak si půjdu s chlapama dát pivo do Poláků. Takhle nemusím řešit složitě přesun,“ pochvaluje si například Miroslav Vocásek.

Lákadlo pro filmové fanoušky

Letos si motosraz přichystal novinku, která potěší hlavně filmové nadšence. Výstava Zlaté poklady Hollywoodu představí deset exponátů, na nichž ulpěl odlesk velkých hvězd zámořského filmového plátna.

Pokud vás například zajímá, co prostřelilo Bradu Pittovi patu ve filmu Troja nebo s čím se na place setkával Tom Cruise v Posledním samurajovi, výstavu minout nesmíte.

Zoopark Chomutov představil svého maskota.
OBRAZEM: Zoopark Chomutov představil svého maskota. Jde o pandu červenou

Všechny předměty jsou originální rekvizity opatřené certifikáty autentičnosti. Jde o storyboardy režiséra Stevena Spielberga z filmu E.T. mimozemšťan, dále originály kreseb, z nichž vznikly epizody seriálu Simpsonovi, zbraň z filmu Alexander Veliký a další exkluzivity. Vše je v zarámovaných tabulích a každý předmět doprovází tabulka s popisem v anglickém a českém jazyce a fotografie z filmu.

Je možné, že třaskavá pouťová zábava a těžké stroje na dvou, třech i čtyřech kolech nechávají dámy chladné. Těm ale udělá radost sobotní večerní událost v Chomutovské knihovně. Koná se tu show orientálních tanců. „Zatančíme choreografii s několika rekvizitami. Připravily jsme si LED křídla, takže to je taková malá světelná show,“ prozrazuje tanečnice Barbora Slámová.

Na pódiu tanečnice vystoupí v sólových číslech i ve skupinách. „Divákům určitě doporučuji přijít, protože budou mít možnost vidět špičkovou tanečnici Badriyah, která pochází z Česka, ale v současnosti bydlí v Belgii. Takže je to skvělá příležitost vidět ji zase na pódiu v České republice,“ doplňuje Slámová.

Začíná v atriu knihovny od 20 hodin, vstupné na akci je sto korun.

Fesťáček pod hradbami.
Hasištejn v sobotu hostí tradiční hudební událost, Fesťáček pod hradbami