Zase to byl nával. Soutěže o Regionální potravinu a potravinářské výrobky Ústeckého kraje zažily i letos obrovský zájem ze strany výrobců. Každá ze soutěží musela využít služeb dvou komisí, které určily, kdo pro letošní rok získá ocenění Regionální potravina, kterou vypisuje ministerstvo zemědělství, a značku Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje Kraje Přemysla Oráče.

Regionální potravina.Zdroj: archiv„Každý rok je o obě akce opravdu velký zájem,“ potvrdila ředitelka Okresní agrární komory Most - Teplice Ludmila Holadová, která za organizováním soutěží stojí. Připomněla, že komise vybíraly v každé soutěži z více než dvou stovek výrobků, vždy od více než 40 producentů.

„Opět bylo tolik výrobků, že v obou soutěžích musely rozhodovat dvě komise, aby se vše stihlo ohodnotit,“ dodala Holadová s tím, že v Ústeckém kraji mezi sebou soupeří nejvíce regionálních výrobců.

Festival Otevřeno v Chomutově. Archivní snímek
Multižánrový festival Otevřeno 2018: program bude štíhlejší než loni

Na obou frontách vybojovali ocenění také zástupci z Mostecka, Lounska a Chomutovska. Ocenění Regionální potravina získala například Venkovská pečeně od mostecké firmy Bilbo šmak nebo kozí sýr Legenda od Barbory Marešové z Břvan na Lounsku.

Do Skršína - Chrámců zase putovala cena pro nejlepší alkoholický nápoj, jímž byla ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková Madam Verte, kterou vyrábí Olga Syrovátková. Stejný výrobce bral první místo v kategorii ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované podobě za sušené biohrušky.

Včelař z Lomu Petr Eminger pak získal pomyslné zlato za svůj Krušnohorský med květový smíšený. O známku Regionální potravina v letošním 9. ročníku soutěžilo celkem 208 výrobků od 42 výrobců v devíti kategoriích.

Tlačenka i povidla

V soutěži Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje Kraje Přemysla Oráče bylo letos přihlášených 227 výrobků od 45 producentů. Ceny se udělovaly už pojedenácté. Dvě odborné komise ocenily 14 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.

Rovných deset trofejí putovalo na Mostecko, Lounsko a Chomutovsko. Nejlepší salám gothaj v kategorii masné výrobky tepelně opracované vyrobil Vojtěch Strauss z Mostu. Ve stejné kategorii bral mimořádné ocenění další Mostečan, a sice uzenář Michal Ježek za svůj salám s pepřem. Za tlačenku bral první místo Daniel Stříbrný z Loun. Mezi sýry obdržela mimořádné ocenění společnost I. H. Farmy z Rané u Loun.

Podchod na Písečné v Chomutově. Špína, tma a graffiti. Málokomu se tudy chce jít za tmy
Dva podchody v Chomutově čeká oprava. Špína a tma z nich zmizí

Kategorii alkoholických nápojů ovládl Plavčík od Žateckého pivovaru a mezi nealkoholickými nápoji brala zlato Moštárna Louny za mošt jablko červená řepa. Mezi zeleninou byla nejlepší kuchyňská cibule Red Baron od Michala Ryšavého z Račetic. Švestková jednodruhová povidla Karlátka od Karly Ščepkové z Bělušic vyhrála mezi tepelně opracovaným ovocem a zeleninou. „Všem moc děkujeme za přízeň a jsme rádi za to, že někdo to rád švestkové,“ nechal se slyšet Zoro Ščepko z rodinné farmy u Švestkové dráhy. Za uzeného lososa v oleji mezi lahůdky obdržela mimořádnou cenu společnost Varoza z Března a stejnou cenu bral mostecký MIPO Market za kolekci ovocných pohárů.