Poté, co se vznítil uhelný prach, v tušimické elektrárně vybouchla přesypová věž zauhlování. Výbuch poškodil pásové dopravníky, ale především vážně zranil a zavalil na čtyřicet dělníků a pracovníků údržby. To byl scénář největší cvičné akce všech záchranných složek na severu Čech v podmínkách těžkého průmyslu.

Lidem, kteří leželi v šeru, chyběly ruce a nohy, měli děsivě spálené obličeje, tyčemi probodnutá těla. Kolem ležely zbytky potrubí a armatur rozmetané výbuchem. Nad tím vším se vznášel dusivý kouř.

Zatímco scéna byla nahraná, dým nahradila diskotéková mlha a zranění byli dovedně namaskovaní studenti z chomutovské střední školy ESOZ, záchranáři přijeli skuteční. Při zásahu, který v nejvyšší možné míře připomínal realitu, bylo jedenáct hasičských jednotek profesionálů i dobrovolníků, třináct sanit s kompletními osádkami s lékaři a zdravotníky, policejní vyšetřovatelé, kynologové se služebními psy i ostraha elektrárny.

Umělecký vedoucí Sletu bubeníků Pavel Fajt.
Jedinečný Slet bubeníků ohromí Chomutov bubny i cimbálem

Taktické cvičení mělo několik jasných cílů. „Smyslem bylo komplexně procvičit činnost základních složek integrovaného záchranného systému při zásahu v těžkém průmyslovém provozu, kdy vypukne požár a je zraněno větší množství osob,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

„Samozřejmostí pak bylo procvičení součinnosti všech přivolaných hasičských jednotek zařazených do požárního poplachového plánu a při nasazení psovodů,“ doplnil velitel elektrárenských hasičů Luboš Lorenz, který tím, že byl na domácí půdě, celému zásahu velel. „Rovněž jsme si ověřili příjezdy k místu události, včetně regulace dopravy a navedení vzdálených jednotek, které nemají místní znalosti,“ doplnil Lorenz.

První cvičení svého druhu

Taktické cvičení trvalo tři hodiny a vše při něm probíhalo naostro. Cvičení podobného charakteru a rozsahu, navíc v industriálním prostředí, se dosud na severu Čech neuskutečnilo.

Na své vyhodnocení teprve čeká. „Své postřehy musí totiž jeho rozhodčí z integrovaného záchranného systému, krizového řízení Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje a další pozorovatelé zapracovat do společné závěrečné zprávy,“ upozornil mluvčí skupiny ČEZ Ota Schnepp. „Ta teprve poukáže na případné drobné nedostatky, jejichž odhalení je právě hlavním smyslem takovýchto společných cvičných záchranářských akcí,“ doplnil.

Práce maskérů se ujali zkušení záchranáři ze Žatce a České Kamenice. Amputace nohou, rukou, otevřené zlomeniny, různé stupně popálenin a další zranění, včetně těch smrtelných díky tomu vypadaly jako opravdové.

V Kadani se chystá Den věží a rozhleden
Na Den věží a rozhleden v Kadani vystoupají k nebesům