„Trnorepy africké jsme odchovali poprvé v roce 2004. Tehdy jsme z patnácti snesených vajíček a osmi vylíhnutých mláďat této zajímavé agamy nakonec odchovali mláďat pět,“ uvedl chovatel terarijních zvířat Jaroslav Zelinka. V letošním roce jsme byli ještě úspěšnější. „Do líhně jsme umístili čtrnáct vajíček, ze všech se vylíhla mláďata. Ve stáří jednoho měsíce se mají čile k světu a brzy potěší návštěvníky zooparku v expozicích terárií,“ doplnil Jaroslav Zelinka.

Trnorep africký nebo také trnorep skalní je statný 40-43 cm velký ještěr dosahující hmotnosti kolem jednoho kilogramu. Na trnorepech je nápadné jejich zavalité, shora charakteristicky zploštělé tělo, umožňující zvířeti ukrýt se i v nepatrných spárách pod a mezi kameny a plochý ostnatý ocas, kterým v nebezpečí a při napadení dokáží rozdávat bolestivé údery. Ve volné přírodě obývají kamenité a skalnaté oblasti pouští a polopouští severní Afriky od Maroka, Alžíru přes Tunis až do Libye.