Pokles celkového objemu sklizně není způsoben tím, že by zemědělci málo zaseli. Kvůli neblahým klimatickým podmínkám však klesl průměrný výnos z jednoho hektaru na 5,15 tun. Podle aktuálního odhadu je úroda obilovin o 15,2 % nižší než průměr sklizní za posledních pět let.

Ještě hůře na tom je kukuřice na zrno, které bude letos v porovnání s uplynulými pěti lety o třicet procent méně. Vrásky na čelech chovatelů dobytka mohou způsobit i další pícniny – jetele i vojtěšky se podle všeho urodilo o pětinu méně než vloni.

Podobná čísla hlásí také bramboráři. Z hektaru se průměrně sklízí pouhých 24 tun brambor, což je o pět tun méně než loni. Letošní úroda je tak třetí nejnižší v historii sledování.

Ilustrační foto.
Sucha potrápila i rybáře. Kapři před Vánoci podraží

Nedařilo se ani cukrové řepě, která meziročně spadla o čtvrtinu. Smutným rekordmanem je mák, kterého bude letos téměř o třetinu méně. Statistika je negativní také v případě hrachu či slunečnice.

Jedinou plodinou, která letos šla výrazně proti proudu, byla řepka. Jednak ji zemědělci zaseli na plochu o 4,4 procenta větší, a hlavně se zvýšil její výnos o 15 procent na 3,36 tun na hektar.

Ilustrační foto.
Brambor bude kvůli suchu málo, jejich cena výrazně vzroste