Porod patří k nejkrásnějším, ale zároveň i k nejnáročnějším okamžikům v životě každé matky. Přestože kruté statistiky novorozenecké úmrtnosti celorepublikově klesají, Ústecký kraj dosahuje stále nejvyšších hodnot. Nově ustanovená univerzitní klinika neonatologie v Masarykově nemocnici v Ústí se právě na péči o nemocné novorozence zaměřuje.

V pořadí jde už o jedenáctou kliniku. Její zřízení je stěžejní pro ústeckou fakultu zdravotnických studií, která usiluje o to, aby se Masarykova nemocnice stala nemocnicí fakultní. „Jde o společné výukové a vědecké základny a pracoviště pro vykonávání praxe. Přínosem založení nové kliniky bude další zkvalitnění výuky, intenzivnější společná vědecká práce a v neposlední řadě opětovný rozvoj špičkové zdravotní péče v regionu,“ vysvětluje mluvčí univerzity Jana Kasaničová.

Poruchu statiky pánevního dna u žen léčí novou metodou jako první u nás chomutovský primář Michal Zeman.
Poruchu statiky pánevního dna u žen léčí novou metodou jako první u nás

Děkan fakulty zdravotnických studií Zdeněk Havel pak doplňuje, že v krátké době chce fakulta akreditovat studijní obor pediatrické ošetřovatelství, tedy dětská sestra. „Dětskou kliniku už máme, takže se můžeme pustit do přípravy materiálů k akreditaci,“ říká Havel.

100 dětí ročněIlustrační foto.Zdroj: Deník/Jan ŠkváraNeonatologická klinika (dříve novorozenecké oddělení) Masarykovy nemocnice v Ústí ročně ošetří více než 100 dětí s porodní hmotností pod 1500 gramů. Je součástí 12 perinatologických center v ČR (Krajská zdravotní provozuje ještě centrum v Mostě).

Samotné neonatologické oddělení funguje v Ústí nad Labem už desátým rokem. „V posledních letech už takřka jako klinika působilo, protože na něm probíhala výuka a pořádaly se kongresy a semináře krajského, ale také republikového významu,“ zmiňuje Petr Fiala, ředitel společnosti Krajská zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice spadá.

Přesah k sousedům

V České republice je pak pouze 12 perinatologických center, která se zabývají vývojem dítěte těsně po porodu. Jedno je při neonatologické klinice v Ústí nad Labem, druhé v mostecké nemocnici. „Zdravotníci se v nich starají o nejzávažnější stavy během těhotenství, porodu a šestinedělí vyskytující se u matky, plodu či novorozence,“ připomíná mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. V posledních letech zde úmrtnost dětí s porodní hmotností pod 1000 g klesá historicky k nejnižším hodnotám pod 15 %, ještě v roce 2008 to bylo 34 %.

Háčkovaná hračka pomáhá předčasně narozeným dětem.
Chobotničky pro kojence zaplavují Ústecký kraj

Ústecké centrum má přesah i do Libereckého kraje, spolupracuje s nemocnicemi v České Lípě, Liberci a Jablonci nad Nisou. Prostory, ve kterých se oddělení nachází, jsou ovšem podle vedení nemocnice nedostatečné. „Vzhledem k rekonstrukci pavilonů všech dětských oddělení jsme prozatím museli opustit koncept přítomnosti matek u miminek, který považujeme za naprosto zásadní. Věřím ale, že ve vizi přestavby a rekonstrukce Masarykovy nemocnice budeme moci prostory novorozeneckého oddělení rozšířit,“ dodává Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice.