Vinice, která sama hlásí jaká je teplota vzduchu, vlhkost, srážky a počítá teplotu rosného bodu? Navíc přenáší data on-line k vinohradníkovi? Není to sci-fi. Přesně takovou chytrou vinici bude mít od března Kadaň.

Vinobraní pohltilo Kadaň. Lidé ochutnávali, tančili a bavili se.
FOTO: Víno teklo proudem, cimbálovka lákala k tanci

Město si ji zařídí v areálu františkánského kláštera, kde plodí vinné hrozny zhruba půlhektarová Svatováclavská vinice. Z obyčejné se promění v chytrou s prvky umělé inteligence díky malé meteostanici nové generace. Ta bude měřit v půlhodinových intervalech několik hodnot, posílat je do systému k dalšímu zpracování a data vysílat on-line k vinohradníkovi. Ten se díky získaným datům může daleko lépe rozhodnout jaký typ ochranných postřiků použije.

Ve Stranné otevřeli vinice.
FOTO: Ve Stranné otevřeli vinice a dali ochutnat víno

„Naměřené hodnoty nám řeknou, kdy je nejrizikovější období například pro výskyt plísní, padlí a jiných chorob. Díky tomu využijeme chemickou ochranu efektivněji,“ vysvětlil Miroslav Jancák z odboru životního prostředí. Novinka tak ušetří životní prostředí i peníze, protože ubyde preventivních postřiků.

Vedle toho město novinku dopřeje i místním zahrádkářům, kteří si tak lépe pohlídají, co jejich zahrádka potřebuje. „Na webové stránky města umístíme ikonu, kterou si zahrádkář nebo drobný vinař rozklikne a uvidí aktuálně naměřená hodnoty,“ přiblížil Jancák. Díky malé technické pomoci tak pěstitelé budou moct zlepšit péči o svůj sad, zahradu nebo vinohrad. Koupě nejlepší verze systému Chytrá vinice město vyjde na přibližně osmnáct tisíc korun. Do vinice ho zabuduje na přelomu února a března.

V těchto dnech sklízí hrozny sběrači na vinici Václava Hlavy ve Stranné na Chomutovsku (na snímku). Za tři roky by už mohli sbírat hrozny také na nových vinicích v Kadani.
Kadaň rozšíří vinice a začne víno prodávat

Kadaň chce být do budoucna více spojovaná s vínem. Vlastní půlhektarovou Svatováclavskou vinici v klášteře a vinici svaté Ludmily na rozloze zhruba 250 metrů čtverečních. Díky nim měla po dvacet let po dvou stech lahví vína ročně. Bylo ale jen pro prezentaci. Poslední dva roky produkuje vlastní regionální značku „Kadaňské víno“, navíc v lahvích s vinětou od kadaňské výtvarnice. Jelikož hrozny z městských vinic na současnou roční produkci 1600 lahví ročně nestačí, městský vinohradník mísí vinnou odrůdu Malverina, pěstovanou v městských vinicích, s vínem Kerner březenského vinohradníka. „Víno je v prodeji v infocentru, v hradní vinotéce a v klášteře,“ připomněl kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

Do budoucna mají Kadaňští v úmyslu rozšířit viniční trati o pět hektarů půdy u Želinské elektrárny. Půda je zatím v majetku Státního pozemkového úřadu.

Ujme se český systém Chytrá vinice i ve Francii?

Systém Chytrá vinice pracuje podle ověřených metodik, které poskytl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Jde o ryze český nápad. Jeho tvůrci by ho rádi rozšířili po světě - ideálně i ve Francii vyhlášené svým vinohradnictvím a vinařstvím.

„Všechny práce jsou vážně hezké. Některé nápady bychom v budoucnu mohli dokonce realizovat,“ přemýšlí starosta o projektech vystavených na předměstí.
Kadaň: Vinice, pivovar nebo kampus? Architekti představují své vize

„Začali jsme na Moravě ve Velkých Bílovicích, v Čechách na Litoměřicku a Kutnohorsku a už jsme i na severu Rakouska,“ nastínil spolumajitel a technolog společnosti, která se projektem zabývá, Roman Breus. Pilotním byl rok 2016. „Teď už máme pokusnou vinici také ve Španělsku a na druhé straně zeměkoule v JARu,“ dodal.