Ve 22 dnech (5. června - 26. června) má v plánu uběhnout téměř 1 000 kilometrů, což odpovídá vzdálenosti zhruba 22 maratonů. Navíc při své cestě vyběhne 7 nejvyšších vrcholů nejvyšších pohoří České republiky. V sobotu 11. června si s ním můžete vyběhnout na Klínovec. Start je ve 14 hodin z Božího daru.

První vrchol Plechý na Šumavě už René Kujan první červnovou neděli úspěšně zdolal, a to i přes nepřízeň počasí. Druhým vrcholem, na který v sobotu 11. června vyběhne, je krušnohorský Klínovec. Oběh hory mezi sebou dělí 289 kilometrů. A tuto vzdálenost musí ultramaratonec v tomto týdnu uběhnout.

A proč to vše dělá? Pro dobrou věc. V rámci projektu Cesty na vrchol, jehož generálním partnerem je banka ČSOB, René Kujan podporuje lidi, kteří po poranění míchy skončili na vozíku. Vybrané peníze od veřejnosti totiž poputují na konto České asociace paraplegiků a výslednou částku pak ČSOB zdvojnásobí.

K běhu se navíc může připojit kdokoli. Že byste výběh hory nezvládli? Nevadí, René Kujan u sebe má telefon, na němž je denně od 10 do 15 hodin dostupný, a vy mu tak můžete zavolat. On vám sdělí, kudy právě běží a vy se k němu připojíte. A že běh není zrovna vaším koníčkem? To také ničemu nepřekáží. Přijďte se s rodinou podívat na jednu ze zastávek vrcholové roadshow, kde budete moci běžce podpořit, ale třeba si také odnést nějaký suvenýr.

„Každý den uběhnu aspoň dvaačtyřicet kilometrů, tedy maratonskou délku"

Roku 2012 oběhl celý ostrov Island. Za 30 dnů tak uběhl 1 311 kilometrů. Rok na to přeběhl stejný ostrov napříč z nejsevernějšího do nejjižnějšího bodu a v roce 2014 běžel z nejvýchodnějšího do nejzápadnějšího bodu. „Oficiálně byly do České knihy rekordů zapsány všechny tři islandské běhy. Zároveň mám potvrzeno, že jsem byl první na světě," říká ultramaratonec René Kujan (42), který má nyní před sebou charitativní běh pro projekt Cesty na vrchol.

Proč jste se rozhodl zapojit se do charitativního projektu Cesty na vrchol?

Po úspěšných islandských bězích, jimiž jsem se snažil pomoci vozíčkářům jak tady u nás, tak na Islandu, a po několika menších projektech, nadešel čas zase na něco většího. Tentokrát padla volba na Českou republiku. Celý běžecký projekt bude věnován podpoře České asociace paraplegiků.

Výtěžek z běhu bude tedy věnován na pomoc vozíčkářům. Proč právě jim?

V roce 2007 jsem na sedadle spolujezdce bez airbagu absolvoval těžkou dopravní nehodu. Po mnohonásobném oživování a následné operaci páteře někteří lékaři pochybovali, zda ještě někdy budu běhat. Následovala náročná půlroční rehabilitace, jejíž část jsem strávil v Rehabilitačním ústavu Kladruby. Tam jsem poznal mnoho lidí na vozíku, kteří na tom byli fyzicky mnohem hůře, ale psychicky (pro mne nepochopitelně a záhadně) lépe než já. Tato setkání mne inspirovala k tomu, že jsem všechny své běžecké projekty věnoval právě podpoře vozíčkářů.

Proč jste si zvolil trasu - sedm nejvyšších vrcholů sedmi pohoří v ČR?

Vypůjčil jsem si tento nápad od kamarádů horolezců. V jejich světě je to totiž taková nejvyšší meta. Nejen dobýt Mount Everest, ale dobýt všechny nejvyšší vrcholy všech kontinentů Seven summits. Ta myšlenka je v podstatě totožná, jen ve zmenšeném měřítku. A jelikož na české hory není třeba lézt, použiju způsob pohybu, který se mi dříve osvědčil. Poběžím.

Běh je v poslední době velmi populární. Věříte, že si s vámi troufne vyběhnout na vrcholy mnoho lidí?

Určitě se nějací blázni najdou (smích). Ale zaběhat si spolu můžeme i po rovině. Budu vybíhat nejen na vrcholy, i cestu mezi nimi budu překonávat během. A připojit se může každý na úsek nebo terén, jaký mu bude právě vyhovovat.

Po celou dobu budete mít u sebe speciální telefonní číslo, na kterém vás případní zájemci o běh s vámi budou moci zastihnout…

Je to tak, bude to sloužit hlavně pro domluvu, kdy a kde se sejdeme na společný výběh. Mám výborná vodě a potu odolná sportovní sluchátka s mikrofonem, takže popovídat si můžeme kdykoli. Přesto ale doufám, že si budeme povídat převážně osobně. Času při každodenním maratonu bude určitě dost.

Jak dlouho každý den poběžíte?

Co do vzdálenosti minimálně maratonskou vzdálenost, tedy alespoň 42 195 metrů. Časově to už bude náročnější odhadnout. Často s sebou totiž budu mít také běžecký vozík s veškerou výbavou. A nepříznivě nakloněná rovina s kamenitou cestou dokáže také zdržet a potrápit. Budu hodně spokojený, když to alespoň někdy půjde za čtyři hodiny.