VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ukažte své čajovnické umění. V Kadani se poprvé koná festival čajů

Kadaň – Pořadatelé akce lákají na velkou ochutnávku a soutěž ve vaření.

18.7.2017
SDÍLEJ:

Čaj. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK/ Jelínek Jan

Černý, zelený, bílý nebo s kořením a mlékem. Čaj patří mezi světově nejoblíbenější nápoje a možnosti jeho přípravy jsou takřka nekonečné. V Kadani se v sobotu 22. července utkají nadšenci o titul nejlepšího čajovníka, kterého zvolí právě návštěvníci. Na ty čeká i bohatý doprovodný program.

Festival čaje si v Kadani odbude svji premiéru. Pořádá ho čajovna Kašmír, která slaví desáté narozeniny, a město Kadaň. Odehraje se pod širým nebem a pořadatelé přiznávají, že si inspiraci vzali z jihovýchodní Asie, kde se podobné festivaly těší mimořádné oblibě. Největším lákadlem toho kadaňského bude amatérská soutěž ve vaření čaje. „Účastník si přinese čajové nádobí, moře (speciální čajový podnos - pozn. red) či tác a termosky a bude připravovat čaj pro sebe a hosty,“ říká vedoucí kadaňské kultury Tereza Gvoždiáková. „Samotní diváci pak všechny čaje budou moci ochutnat a zvolit vítěze,“ upřesňuje Gvoždiaková.

Účastníkům bude k dispozici po celou dobu teplá voda a čaj bude k dostání právě v čajovně Kašmír. Nebo si můžete vzít i vlastní.

Chomutovan recept ladí už roky

Čajovnického klání se hodlá zúčastnit i devětadvacetiletý Chomutovan Libor Mašek, který se chystá na přípravu indického čaje Dáta Masala. Ten se připravuje z kvalitního černého čaje, mléka, směsi koření a cukru. „Recept ladím už několik let. Míchám si svoji vlastní směs koření, kde je základem hřebíček, kardamon, skořice a pepř,“ vyjmenovává čajovník Mašek. „Masala je známý čaj, ale chuť se liší od čajovny k čajovně,“ pokračuje. „Já se snažím nejvíc experimentovat s pepřem a cukrem, měním množství i druhy. To podle mě chuť ovlivňuje nejvíce,“ dodává Mašek.

Pokud máte nějakou vychytávku připravenou i vy, dejte o tom vědět pořadatelům dopředu na emailu cajovnakasmir@email.cz. Budou totiž rádi, když budou mít o soutěžících přehled.

Součástí festivalu bude i bohatý doprovodný program. „Nebude chybět stánek s netradičním občerstvením, výstava historického čajového nádobí v čajovně Kašmír a fotografie na Studentském náměstí,“ dodává vedoucí kadaňské kultury Tereza Gvoždiaková. Těšit se můžete i na ukázky orientálních tanců, lukostřelby nebo na hudební vystoupení, která vám pomohou u šálku čaje ještě navíc pěkně zrelaxovat.

Celodenní akce začíná v sobotu 22. července od 10 hodin na Studentském náměstí.

Autor: Kamila Minaříková

18.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ke kláštereckému zámku vede nové kamenné schodiště

Ke kláštereckému zámku vede nové kamenné schodiště

Ilustrační foto

Krajská zdravotní připravila pro návštěvníky nemocnic parkování zdarma

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. prosince 2017.

Požár auta na Pražském poli poškodil několik dalších vozů

Chomutov – Hasiči zasahovali na chomutovském parkovišti v pondělí ráno.

V severních Čechách hrozí tvorba náledí a zmrazků

Severní Čechy - Prakticky celé Čechy zasáhlo v neděli odpoledne silné sněžení a hrozí tvorba náledí. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Varování před náledím a zmrazky platí pro západní polovinu republiky až do pondělního rána.

Čekají nás Vánoce na blátě. Na Štědrý den bude až pět stupňů nad nulou

Severní Čechy - V noci bude mrznout, ale přes den se zřejmě průměr nejvyšších teplot v Česku udrží další čtyři týdny nad nulou. Na Štědrý den může teplota přes den dosáhnout až plus pěti stupňů Celsia. Má pršet, nebo padat déšť se sněhem. Vyplývá to z měsíčního výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a krátkodobé předpovědi ústavu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT