Těstovinový salát s jogurtem, karbanátky z krůtího masa nebo zapečené brambory s mletým masem brokolicí a mozzarelou. Na těchto jídlech si včera mohl pochutnat každý, kdo zabrousil do chomutovské Restaurace Zlatý kaštan. Připraven byl raut s dvacítkou slibně vonících zdravých jídel, která se provozovatelka chystá na zkoušku zařadit do každodenního jídelníčku.

„Líbilo by se mi, kdyby se to tu uchytilo,“ ocenila jedna z návštěvnic Marcela Rejdíková. „V restauracích mívají saláty, ale na jiná odlehčená jídla obvykle nenarazíte,“ míní. Neodolala zapečeným bramborám a zelnému salátu s jablky. Slibně vypadala i další jídla, která obcházely s vidličkou v ruce desítky příchozích.

S nápadem zvát na racionální obědy přišla provozovatelka Blanka Heřmanová. „Trend je takový, že se jídlo v restauracích připravuje na přepáleném tuku, jí se bůček, a tak jsem to chtěla vyvážit něčím jiným, aby lidé měli širší výběr,“ vysvětlila. „Řada žen hledá v jídelníčku něco, z čeho nepřiberou, co je zdravé a přitom také dobré. Když budeme mít klasickou kuchyni i racionální pokrmy, umím si představit, že se u nás nají pár, kdy pán si dá pořádný řízek a jeho paní si bude moct vybrat z nabídky zdravých jídel,“ uvádí.

Počínaje dneškem bude vedle běžné nabídky hotových jídel na výběr také ze šesti zdravých. Chybět nemají dezerty: například ovesná kaše s malinami, nebo sušenkový dortík s borůvkami slazený medem či javorovým sirupem. Tamní kuchyně bude otevřená nápadům zvenčí. Lidé mohou chodit s vlastními tipy, čím zdravým jídelníček ještě zpestřit.

Racionální jídlo budou u Zlatého kaštanu podávat na zkoušku jeden měsíc. Poté se uvidí, jestli bude dostatečný zájem. „Jako úspěch bych si počítala, kdyby na něj denně přišlo alespoň patnáct lidí,“ přeje si podnikavá žena.

V kuchyni neradí žádný dietolog, vaří se podle dostupných receptů. Přesto je schopná vyhovět nárokům zákazníků, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu, lidem, kteří mají zájem zdravě jíst či chtějí zhubnout, ale uspokojí i ostatní zvídavé strávníky.

Minirozhovor s Blankou Heřmanovou
Každé jídlo umíme zdravě

Jak vznikl nápad zaměřit se na zdravé jídlo?

Náhodou. Kamarádka se mi svěřila, že by ráda zhubla. Chtěla jsem jí podpořit, a tak jsem sestavila jídelníček tak, aby byl zdravý, ale také chutný a netrápila se hlady. Nakonec jsem podle něj jedla i já, má dcera a další naše kamarádka. Do půl roku bylo deset kilo dole. Tím ale nechci říct, že je naše restaurace zárukou toho, že hosté zhubnou. Musí se dodržovat víc zásad.

Všimla jsem si, že v nabídce nechybí maso…

Jíst zdravě není nutně o tom, že by ho člověk měl přestat jíst. Spíš omezujeme tuk, používáme olivový olej, nezahušťujeme bílou moukou, ale celozrnnou a namísto cukru sladíme medem.

Dokážete připravit zdravou verzi klasických českých jídel?

Ano, každé jídlo umíme připravit zdravě. Například rajskou nebo svíčkovou. Nechutnají stejně ale jsou velmi dobré.