JOSEF DUŠEK

Na začátek musím vysvětlit, proč jídlo na fotografii vypadá trochu jako šlichta. To proto, že jsem se do něj pustil dřív, než jsem ho stačil vyfotit. Takže tohle není výtvor kuchaře, ale umělecké aranžmá nakousnutého závitku a smíchané kaše alá Josef Dušek. Uf.

Restauraci U Fešáka znám, jen jsem ji nikdy neměl zafixovanou jako klasickou obědovou a proto mě překvapilo, kolik lidí sem na oběd chodí. Nabídka slušná (pět jídel), ceny dobré, prostředí útulné, takže na první pohled všechno v pořádku. A co jídlo?

Velice dobré. Číšnice nabízela „vynikající“ polévku s játrovými knedlíčky, tak jsem se ji rozhodl okoštovat. No, servírčiny superlativy byly trochu nadbytečné, ale polévka byly dobrá, o tom žádná. A hlavní jídlo – z názvu „hejtmanský měšec“ by asi Pohlreich radost neměl, v reálu to byl kuřecí závitek nacpaný kyselým zelím. A jakože zelí moc nemusím, tahle kombinace chuti mi seděla. Kaše výborná.

Přemýšlel jsem, za co bych měl strhnul body a… nic. A protože čistou jedničku si šetřím na nějaké opravdové překvapení, dávám své nejlepší hodnocení.

Moje známka: 1–

MARTINA ZYKLOVÁ


Tak tady to mám ráda. Příjemné prostředí, příjemné servírky a jídlo, které nikdy nebylo špatné. Pravdou je, že jsem tu nikdy nebyla na meníčku, ale ani tentokrát si Fešák pověst nezkazil.

Svým hostům restaurace nabízí týdenní menu, takže se každý dopředu může rozhodnout, zda sem zítra vyrazit nebo ne. Na každý den má Fešák v rámci menu připraveno pět hlavních jídel a minimálně jednu polévku. Místo hlavního jídla jsou v záloze i dva lákavé saláty. Ceny jsou dobré – polévka stojí 18 korun a hlavní jídlo, nebo salát 63 korun.

Já si objednala Kung Pao s dušenou rýží. Než servírka přinesla jídla, kochala jsem se prostředím. Usadili jsme se v salonku, ale musím říct, že přední část je opravdu stylovější.

Zpět k jídlu. Čekání netrvalo dlouho a já na stole měla své objednané Kung Pao. Nejdříve jsem se musela kolegů zeptat, co si představují pod takovým pojmem Kung Pao. Prý nasekané maso, orestované na pánvi se vší možnou zeleninou. Já jsem měla stejný názor. Jen místo zeleniny jsem si představila oříšky. Na talíři mi ale přistály kuřecí kousky obalené v jakémsi těstíčku a bez oříšků. Až na tohle překvapení jsem byla ale nadmíru spokojená. Těstíčko s masíčkem, mělo příjemnou pikantní chuť. Bylo to opravdu výborné. Rýži musím dát jedničku s hvězdičkou – úžasná. Jediné co mi nakonec vadilo, byla přiložená UHO (univerzální hnědá omáčka), která k jídlu nepasovala a nebyla zapotřebí.

Jak to tedy zhodnotit? Dobré jídlo, příjemné prostředí i servírky. Musím dát 1–.
To mínus je za překvapení a za UHO.

ONDŘEJ TOPINKA


U Fešáka jsem nikdy předtím nebyl, o to víc jsem byl zvědavý, jak v našem testu dopadne – zvlášť když ohlasy okolí na něj nejsou špatné. Přiznám se, že mne trochu zarazil vstup, kdy hned za vchodovými dveřmi začínají schody, ale jinak podnik působí vcelku dobře. Jako první plus jsem zaznamenal čistý vzduch – u Fešáka se totiž nekouří, nebo alespoň v době naší návštěvy tomu tak bylo.

K obědu jsem si objednal pražskou vepřovou kotletu se smetanovými bramborami. Ty byly pak jediným zádrhelem, maso totiž nemělo chybu. Měkké a šťavnaté, žádné gumové blanky a navzdory nic neříkajícímu názvu i chuťově zajímavý „trojobal“ masa. Smetanové brambory však nebyly tak úplně smetanové – nevím, co mi v nich vadilo, ale chuť brambor místy přebíjelo cosi jiného, jakási lehká pachuť. Co mě naopak potěšilo, byla dobře natočená sklenice Stelly Artois, což není vždy samozřejmostí.

Když to tedy shrnu, tak ano, v podniku U K. Fešáka se dá poměrně slušně najíst, rozhodně za tu cenu (63 korun), jídla bylo tak akorát a jediné, co mi vadilo, tak byly pouze brambory a hrající rádio. Zpočátku nebylo tolik slyšet, ale pak zesílilo a znělka Evropy 2 prostě není t ideální kulisou k obědu.

Po součtu kladů a záporů dávám 2.


Jak chutná U Fešáka? Diskutujte.