Kočárky, plenky, dětské autosedačky a vše další, co pomůže při péči o děti, bude procházet novým centrálním skladem ve Spořicích. V tamním VGP parku Chomutov už kopli do země. Do konce roku z ní vyroste hala německé společnosti, která bude zbožím zásobovat rodiny čtrnácti evropských států. Rozběhly se také nábory zaměstnanců.

Centrální sklad ve Spořicích poslouží společnosti babymarkt.de, za veškerou logistiku ale bude zodpovídat skupina Geis z německého Bad Neudstadt. „Místo jsme vytipovali na základě zadání našeho zákazníka. Jeho požadavkem bylo, aby byl nový sklad v dosahu jejich stávajícího centra. Lokalita VGP Parku Chomutov nám vyšla jako ideální volba,“ uvedla personalistka společnosti Geis Solutions CZ Žaneta Pavlíčková. „Pro rozhodnutí byla také důležitá poloha s dobrou dopravní infrastrukturou, která umožňuje perfektní spojení do všech důležitých balíkových překladišť v Německu,“ dodala.

Devítiletá Kačenka Škubová z Chomutova
Dobrý anděl na Chomutovsku chrání 41 rodin s nemocnými

Horší to nejspíš bude s náborem zaměstnanců, jelikož se firmy dlouhodobě potýkají s jejich nedostatkem. Společnost potřebuje v prvopočátku obsadit na sto pracovních míst a už láká lidi na pozice dělníků, vedoucích směn a týmů, administrativních pracovníků i pracovníků do skladu a řidičů. Nabízí jim plný i částečný úvazek. „Již nyní otevíráme nové náborové centrum v budově In-House v centru Chomutova hned vedle autobusového nádraží,“ zdůraznila Pavlíčková, kde se zájemci mohou zajímat o podrobnosti.

V době nedostatku pracovníků se firmy snaží o lidi bojovat s pomocí nejrůznějších benefitů. Geis sází na solidnost. „Nabízíme dvousměnný provoz, bezhlučné a čisté prostředí a práci s využitím moderních technologií vhodnou pro muže i ženy,“ vyjmenovala personalistka.

Ilustrační snímek
Firmám chybějí zaměstnanci. Na částečný úvazek nabírají důchodce

Společnost připustila, že pokud nenajde dost vhodných kandidátů v místě, příležitost dostanou pracovníci z jiných měst a států. V první fázi bude mít centrální sklad 17 tisíc metrů čtverečních, v dalších letech se má ale takřka trojnásobně rozšířit a bude shánět další pracovníky.

Kudy pojedou kamiony

Co znamená rozšíření VGP parku pro samotné Spořice? Jak podotkl starosta Roman Brand, v první řadě se obec bude snažit o to, aby ji nezahltila těžká doprava. „Do skladu a z něj budou jezdit kamiony, tak snad se dohodneme s majiteli, aby je nevedli přes obec. Už jsme takto jednali například s Magnou a dopadlo to dobře,“ doufá i nyní v kladný výsledek.

To, že vzniknou „za humny“ další pracovní místa, údajně pro obec nijak zásadní není. „Pracovních příležitostí je dnes kvantum. Například ženy spíše ocení jednosměnný provoz, kdy raději oželí dva tři tisíce z platu, ale vracejí se v pevný čas domů,“ míní starosta. „Jsem si skoro jistý, že lidi neseženou a budou je vozit odjinud,“ dodal Roman Brand.

Denně odbaví více než tisíc zásilekIlustrační foto.Zdroj: DENÍK/Petr HolubářVe Spořicích budou odbavovat větší část objednávek, které přijdou ze čtrnácti evropských e-shopů společnosti babymarkt a kromě toho bude odsud zásobováno šest stálých poboček společnosti. Skupina Geis převezme kompletní warehousing, tedy od příjmu zboží, přes skladování, kompletování a balení až po vychystání k distribuci do čtrnácti zemí. Zaměstnanci denně odbaví nejméně tisíc zásilek. Pracovat mají s nejmodernějšími technologiemi - vychystávacími rukavicemi se zabudovanou čtečkou kódů.

Hana Vodrážková, jedna z nominovaných. Založila v roce 2003 neziskovou organizaci RADKA (Rodiče a děti Kadaně).
Jsou úspěšné a pomáhají ostatním. Bydlí kousek od vás. Ženy regionu