Napínavý souboj s časem začal v pondělí 16. srpna. Do pátku 20. srpna musejí děti zachránit rodnou planetu a tím i pracoviště svých rodičů, pracovníků ze Skupiny ČEZ. Mladí zachránci mají za úkol spojit čtyři živly, jejichž síla odkloní asteroid z dráhy Země. Ten by měl podle propočtů spadnout do středu tušimické elektrárny. Zábavný i poučný příměstský tábor pořádá pro děti či vnoučata energetiků ve spolupráci s vedením elektrárny a odbory zájmové sdružení ARCHEOklub Kadaň.

„Vloni jsme si poprvé vyzkoušeli, zda je možné mít v rámci příměstského tábora základnu přímo v elektrárně, přičemž jsme se hlavně zaměřili na archeologii, historii a přírodu. Tu jsme samozřejmě zahrnuli do programu i letos. Dávnou minulost jsme ovšem nahradili přítomností a hlavně budoucností. I my máme CML - Centrální mozek lidstva, který vypočítal, že se k nám blíží asteroid s fatálními následky pro Zemi,“ řekl vedoucí tábora Martin Šil.

Otvická nákupní zóna má nové veřejné osvětlení.
Nákupní zóna v Otvicích září. Má nové osvětlení

„Máme čtyři dny na to, abychom našli čtyři elementy – Oheň, Vodu, Zemi a Vzduch. Samozřejmě to není jednoduché, neboť nás k nim musí dovést různě ukryté indicie. Pátý den pak musíme ještě najít elementator, který dokáže elementy spojit a zmnohonásobit tak jejich sílu, která ve finále odkloní asteroid z dráhy Země," přiblížil, co zhruba třicítku dětí čeká.

Děti tak musely například hned v pondělí najít dřevěné schránky a spálit je, aby odhalily tajemství ohnivého živlu. Úterý pak proběhlo ve znamení hledání indicií k nalezení elementu vody ukrytého přímo pod hladinou Ohře. V Kadani hledaly ve středu třetí element, Zemi. "Jedno je přitom jisté, náročná mise musí být dokončena do páteční 16. hodiny, jinak už se nepodaří Zemi zachránit. Pokud si tedy doma v klidu vypijete páteční čaj o páté, tak vězte, že mise příměstského tábora se zdařila," uzavřel mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp.