Očekávalo se, že o trolejbusech budou v Jirkově hlasovat už v červnu. Nakonec se tak nestalo, zastupitelé ale schválili jinou důležitou věc – záměr podepsat s dopravním podnikem smlouvu na dalších deset let. „Je to záměr, žádný závazek. Ale s podnikem jednáme a myslím, že se dohodneme," říká k tomu starosta Jirkova Radek Štejnar. Pro dopravní podnik je zmíněný záměr důležitý. Od Chomutova a nyní také od Jirkova má tím pádem přislíbenou „zakázku" až do roku 2028. A díky tomu může žádat o evropské dotace na nové trolejbusy a autobusy. Půjde o velký balík peněz, podnik plánuje obnovit zastaralý trolejbusový park a nakoupit i moderní autobusy.

Rodí se kompromis

Mezitím se Jirkov s podnikem domlouvá na přesné podobě MHD do budoucna. Vše směřuje ke kompromisu. „Nabídli jsme městu variantu, která je myslím schůdná pro obě strany," říká Jaroslav Komínek, předseda představenstva DPChJ. Také Štejnar mluví o kompromisu. „Obě strany trochu ustoupily, je to v zájmu věci," dodal.
Stručně shrnuto – Jirkov nebude za MHD platit tolik peněz a podnik mu posílí linky přes horní sídliště. Dopravce zase nebude muset řešit, s čím do Jirkova jezdit. „Pokud se dohodneme, můžeme vzít rozhodnutí o konci trolejbusové dopravy zpět. A myslím, že se tak i stane," potvrdil jirkovský starosta.