Bezohledné chování řidiče. Podle svědků je právě to důvodem, proč skončila 74letá Chomutovanka na chodníku v bezvědomí, se zlomenou rukou a pohmožděninami žeber a v obličeji. Řidič údajně nečekal, až žena vystoupí, ale třikrát ji skřípl do dveří. Když se naposledy otevřely, vypadla na zem, kde zůstala bezvládně ležet. Pomohli jí sami cestující, převážně studenti.

„Jeli jsme autobusem jedničkou od Globusu a paní vystupovala na Březenecké I. Pohybovala se pomalu, protože byla o berlích a měla tašky,“ popsala událost ze sobotního večera 18letá spolucestující Kateřina Tůmová. „Řidič se nepodíval, jestli někdo vystupuje. Prostě zavřel dveře. Když lidé začali křičet, ať otevře, on je otevřel a zavřel třikrát za sebou a během toho paní skřípl. Při posledním chodu vypadla ze dveří,“ dodala. Podle jejích slov hrálo roli i to, že řidič zastavil autobus s bezbariérovým nástupem 30 až 40 centimetrů od chodníku. „Jak se snažila překročit mezeru, spadla čelem na chodník a zůstala ležet,“ dodala studentka.

Ilustrační fotografie.
Muž z Jirkova nezvládl rozchod. Bývalou přítelkyni uhodil a okradl

Nato vystoupila z autobusu, aby poskytla první pomoc. Připojila se kamarádka a nezávisle na tom šest dalších středoškoláků. „Přetočila jsem paní na záda, abych zjistila, jestli dýchá. Byla v bezvědomí. Řidič nevystupoval, tak jsme na něj zařvali, ať jde ven. On sice vyšel, ale jen se podíval, zařval na nás něco vulgárního, pak skočil zase dovnitř a odjel,“ zdůraznila.

Seniorka po chvíli procitla a tvrdila, že ji nic nebolí. „Říkala, že nechce obtěžovat. Držela se ale za hlavu a třásla se jí ruka,“ popsala Kateřina. Studenti proto přivolali záchranku a také strážníky.

Měsíce léčení

Žena teď pobývá v chomutovské nemocnici. „Maminka leží na chirurgii, později ji přesunou na následnou péči. Předpokládáme, že v nemocnici zůstane dva tři měsíce,“ zmínila dcera Klára Kašparová. „Dlouhodobě měla potíže s pohybovým aparátem, má operovanou kyčel a kolenní kloub, proto chodí o francouzských berlích. Jenže k chůzi s nimi potřebuje mít zdravé ruce. Teď, když má vyřazenou pravačku, je závislá na péči ostatních,“ vysvětlila.

Chování řidiče nechápe, směrem k cestujícím, kteří neváhali a pomohli její mamince, ale vyjádřila vděk. „Děkuji, že jsou mezi námi lidé, kterým není lhostejné, co se děje kolem, a jsou ochotni pomoci, když je třeba,“ uvedla prostřednictvím Chomutovského deníku.

Nehoda na přejezdu v Kmochově ulici v Chomutově
V Chomutově se srazil vlak s osobním autem. Řidička utrpěla zranění

Případem už se zabývá policie. „Událost nám oznámili strážníci, na základě toho řeší policie okolnosti pádu ženy z autobusu, ke kterému došlo v sobotu,“ potvrdila policejní mluvčí Miroslava Glogovská. „Zatím jsme na začátku,“ dodala. Sama rodina ovšem zvažuje, že podá trestní oznámení.

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova zatím neoslovili poškození, ani policie. S podrobnostmi případu tak není seznámený. „Jsme ale připraveni spolupracovat na vyšetření případu a poskytnout informace, které budeme mít,“ ujistil ředitel Petr Maxa.

Nápomocní cestující, kterým patří dík:
Kateřina Tůmová, Štěpána Balšánová, Adam Matuška, Jan Vondráček, Matěj Štefanov, Šimon Šnábl, Vojtěch Štěpánek, Michal Slabyhoud.
Pomocí přispěli i další.

Autobusová zastávka, ilustrační foto
Na zastávku v Loučné u úřadu až do konce roku nejezdí autobusy. Je zrušená