Ačkoli tuzemská ekonomika šlape a firmy se kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti přetahují o pracovníky, Češi z toho neumějí vytěžit zvýšení platů.

Projekt Místo pro život, jehož je Deník mediálním partnerem, oslovil 2800 lidí v regionech a zeptal se jich, zda jsou se svou mzdou spokojeni.

Ilustrační foto.
Nezaměstnaným překážejí dluhy. Kvůli exekucím pracují často načerno

Výsledek? Tři pětiny lidí by si přály brát více, než kolik vidí měsíc co měsíc na výplatní pásce. Nejméně spokojení se platem jsou zaměstnanci na Bruntálsku, Rokycansku a Vyškovsku.

Z průzkumu přitom vyplývá, že ke spokojenosti by většině lidí stačilo, kdyby se dostali alespoň na úroveň průměrné mzdy.

„Od hranice dvacet tisíc korun čistého měsíčně totiž mezi respondenty začnou převažovat spokojení lidé nad těmi nespokojenými,“ říká Petr Lutonský, organizátor výzkumu Místo pro život.

Kdo mlčí, má smůlu

Jenže jak se v průzkumu také ukázalo, Češi, Moravané a Slezané si o přidání prostě nedokážou říct. V posledním roce zašla za šéfem s žádostí o vyšší mzdu jen pětina zaměstnanců. Proč?

Volební lídři se na Lužickém náměstí v Rumburku ocitli v palbě otázek.
ON-LINE: Vyhlásili jste válku mezi mnou a mými zaměstnanci, říká podnikatel

Jedním z faktorů bude pravděpodobně skromnost.

„Češi jsou pracovití a inovativní, ale neumějí se ¸prodat‘,“ říká Hana Púllová, ředitelka personální agentury Randstad. „Chybí nám zdravá sebedůvěra. I když jsme dobří, neumíme se sami pochválit a čekáme, až si toho šéf všimne sám.“

Platy porostou

I tak se ale ukazuje, že firmy přidávají, některé i samy od sebe. Zvýšení svého platu v posledních 12 měsících tak přiznaly hned dvě pětiny oslovených respondentů projektu Místo pro život.

Domov pro seniory - ilustrační foto.
Zaměstnanci domovů pro seniory dostanou od města přidáno

Ekonom Miroslav Novák ze společnosti Akcenta navíc vidí budoucí vývoj pozitivně. „Platy by mohly růst průměrně tak o deset procent ročně a zvyšování se díky situaci na pracovním trhu bude týkat většiny lidí,“ domnívá se.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř