Pumpy postupně během roku prodávají čtyři druhy nafty. U té letní mohou krystalky parafínu ucpat sítka vstřikovacího čerpadla už při nulové teplotě. Tzv. přechodová nafta pro podzimní období je použitelná do -10 °C. Od prosince do konce února se expeduje tzv. zimní nafta, jež vydrží do –20 °C.

ÚAMK doporučuje v zimě před tankováním do nádrže nalít aditiva. „Je nutné přesně dodržovat poměr určený výrobcem na obalu a v žádném případě aditivum dále nepoužívat při teplotách nad bodem mrazu,“ řekl mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Plyn. Ilustrační foto.
Kvůli mrazu výrazně stoupla spotřeba plynu. Lidé nezaplatí více, slibují plynaři

„Palivovou soustavu a filtr udržujte v dobré kondici a před zimou si je nechte zkontrolovat u odborníků,“ radí Jakub Drastík z Benziny.

Kromě mrazu se řidiči bojí nekvalitního paliva. Česká obchodní inspekce loni odebrala 2670 vzorků. Dostatečně kvalitních nebylo 26 z nich, tedy jedno procento. Před 15 lety přitom bylo nekvalitních vzorků přes 12 procent.

„Česká republika je z hlediska kvality pohonných hmot v rámci EU vysoce nadprůměrná,“ řekl Deníku Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.

Ilustrační foto.
Na ledu dejte pozor! Hlavně tam, kde proudí voda, varují vodohospodáři