Když David Hruška v zápase proti švédskému HV71 snížil na 2:1, hala ztichla. Jen čtyři lidé v hledišti vyskočili na nohy a nadšeně mávali šálami a jásali. Fanoušci s opravdu pirátským srdcem. Za svým milovaným týmem se vydali až do Švédska.

Manželé Hana a Honza Matějkovi, Jaroslav David a Jakub Žižka. To je malá soukromá výprava, která přijela podpořit Piráty. Nejsou příbuzní, ale znají se z chomutovského stadionu. A právě láska k hokeji a chomutovskému klubu je vyplavila až na švédský břeh.

Byli v hledišti na obou zápasech, v Linköpingu i Jönköpingu. Na druhém zápase jsem se za nimi vypravil o přestávce mezi druhou a třetí třetinou.

Kdo by si myslel, že sem vyrazili na dovolenou a při tom zašli na hokej, mýlil by se. Bylo to přesně naopak „Primárně jsme sem jeli kvůli hokeji," potvrzuje Jaroslav David. „Ale samozřejmě, když už jsme tady, tak jsme zajeli i do jiných měst a strávili trochu času i jinak."

Do Švédska neletěli, vzali auto a přes moře je přepravil trajekt. Původně prý měla být výprava početnější. „Když jsme se domlouvali na diskuzním fóru, vypadalo to skoro na dva autobusy," směje se Hana Matějková. „Pak ale lidé začali odříkávat a když bylo jasné, že to bude spíš na auto, odřekla další rodina. Takže jsme čtyři."

Švédské hokejové arény včetně zázemí se jim líbily, ale zklamaní byli z tiché atmosféry na stadionu. „Všichni jen sedí, občas zatleskají. Možná v sezoně tu mají nějaký kotel, ale teď je tu ticho," krčí rameny David. A má pravdu. „Vždyť je slyšet, co si na ledě povídají, to u nás neexistuje," dodává Hana Matějková.

Švédští fanoušci po nich občas hodí okem nebo se zvědavě zaposlouchají do češtiny. Ale žádná rivalita tu znát není. Nakonec většinou tu sedí rodiny s dětmi. A překvapivě spousta žen. „Všichni jsou milí, vstřícní. Aspoň se nám nestane, že nás polijí pivem," směje se Jaroslav David.

A výsledky chomutovského týmu? „ O ty teď ještě nejde," mává rukou Honza Matějka. „Nečekali jsme, že tady vyhrajeme. A rozhodčí píská basket, ne hokej. Opravdových faulů bylo jen pár," dodává. Že je opravdový fanda dokládá i tím, že během rozhovoru stačí psát na ipadu na fanouškovské fórum Pirátů.

Však si jich také lidé z týmu všimli. A to už v Linköpingu. A aby nějak jejich věrnost ocenili, sehnali jim vstupenky na druhé utkání s HV71. „Což potěší. Lístek tu stojí v přepočtu asi tři stovky," dodává David.

Domů čtyřlístek fanoušků vyrazil v neděli večer. Někdy v době, kdy už hokejisté odjížděli od pražského letiště. Domů dorazili v pondělí ráno. A byl by div, kdyby dnes neukázali v půl šesté na stadioně. Jejich Piráti hrají s Litvínovem.