Akcí, která má naději přilákat o tomto víkendu nejvíc návštěvníků, je vinobraní ve skanzenu Stará Ves. Fandové těžkotonážních krasavic, které kdysi supěly po kolejích, ale mohou přijít také do železničního depozitáře v Chomutově a milovníky dobrého guláše přilákají Droužkovice na soutěž ve vaření tohoto pokrmu (více dole podl článkem). Víkend bude také patřit Dnům evropského dědictví.

Vinobraní ve skanzenu

Na Slavnostech vína ve skanzenu Stará ves v zooparku přivítají první návštěvníky v sobotu v 10:00 hodin. Ochutnají tam dobré víno, podívají se na ukázky lidových řemesel, voltiže, uměleckou tvorbu či tanečnice flamenca při tanci a svezou se malotraktrorem. O pozdvižení se v mlýně postarají živí čerti.

„Chtěli jsme využít vše, co je ve skanzenu a navíc sem přenést také to, co dělám v Úštěku, kde mám muzeum čertů," vysvětlil Jaroslav Stejný z pořádající agentury, která nese jeho jméno. „Vynasnažili jsme se připravit program tak, aby se lidé dobře bavili," doplnil.

Během dne ve skanzenu bude hrát Jindra Kejak, Whispering of Soul, Adéla Radimcová, Iggy Gott, Abdera, Jáchymovi bratři a KolHal.

Depozitář s dveřmi dokořán

V sobotu a neděli opět zpřístupní chomutovský železniční depozitář Národního technického muzea. Příchozí si budou moci mezi 10:00 a 17:00 hodinou prohlížet železniční exponáty, které nebývají obvykle k vidění. Tradičním lákadlem jsou parní lokomotivy, ale ale také více než 80 historických kolejových vozidel.

V sobotu navíc dorazí zvláštní parní vlak z muzea v Lužné u Rakovníka, který cestující zaveze přímo do chomutovské depozitáře. Ostatní se dostanou do areálu lokomotivního depa Českých drah, kde je depozitář, z Černovické ulice od hypermarketu Globus.

Na památky zdarma

Památky, které bývají mnohdy přístupné jen jednou za rok a navíc zdarma, budou o tomto víkendu k vidění v rámci Dnů evropského dědictví v Kadani a v Jirkově. V sobotu a v neděli od 10:00 do 16:00 hodin uvidí vybrané památky v Kadani: radniční věž, galerii Josefa Lieslera a galerii Karla Havlíčka, Mikulovickou bránu, kostel Povýšení sv. Kříže, Růžencovou kapli, kostel Stětí sv. Jana Křtitele, Městské muzeum Kadaň a kadaňský hrad, kde je každou celou hodinu plánován začátek prohlídky.

V Jirkově se návštěvníci podívají na pamětihodnosti v neděli. Mezi 10. a 17. hodinou se dostanou na zámek Červený hrádek, městskou věž, do tajemných historických sklepů a do kostela sv. Jiljí.

Kam dál vyrazit…

Droužkovice , sobota.: Během venkovských trhů dojde na soutěž ve vaření guláše. A to jen tak pod širým nebem a v kotlíku, v němž budou chystat populární krmi tří až pětičlenná družstva, která se přihlásila předem. Výsledky bude hojně ochutnávat veřejnost a také porota, která vítěze patřičně odmění.

Kalek, sobota: Přijďte si do Kalku hodit oštěpem. Sportovní odpoledne tam od 14:00 hod. nad rybníkem pořádá Sbor dobrovolných hasičů.

Měděnec, sobota + neděle: V Měděnci pořádají pouť, která bude mít punc starých časů. Začne v sobotu v 11:00 hodin slavnostní mší v kostele Narození Panny Marie. Půl hodiny po poledni vyjde hornické procesí ke kapli na Mědníku a v 19:00 hod. spolu posedí měděnečtí rodáci. V neděli bude akce pokračovat od 11:00 hodin benefičním koncertem v kostele Nanebevzetí Panny Marie a hodinu nato položením věnce u pomníku padlých ve světových válkách před kostelem v Měděnci.

Kovářská, sobota: V Kovářské se uskuteční 19. Mezinárodní letecké setkání, kde nebudou chybět letečtí veteráni druhé světové války, historická válečná vozidla, kluby vojenské historie, přednášky ani letecká exhibice mistra ČR v letecké akrobacii Petra Kopfsteina.