JAN RÖDLING
Restaurace Gest nabízí každý den na výběr ze čtyř a více „hotovek“, k tomu je možné vybírat ze dvou polévek. Já jsem si objednal zelnou polévku za 25 korun, zelňačku mám hodně rád, podobně jako Karafiátův Brouček. Byla výborná, hutná, dostatečně kyselá. V Gestu na rozdíl od některých jiných restaurací nedostanete pečivo automaticky, musíte si ho objednat a zaplatit.
K hlavnímu jídlu jsem si vybral vepřové výpečky se zelím a bramborovými knedlíky za 69 korun. Na jídle jsem si opravdu pochutnal. Zelí bylo výborně ochucené, kuchař či kuchařka se nebáli udělat výrazné sladkokyselé zelí, které mělo šmrnc. K tomu dobré výpečky s ještě lepší omáčkou, či chcete–li se sosem. A to nejlepší nakonec – bramborové knedlíky byly domácí (!). To se nestává často, abyste při obědovém menu narazili na nekupované bramborové knedlíky.
Oba chody byly rychle na stole. Ačkoliv je restaurace z části kuřácká, dává možnost sedět ve dvou nekuřáckých prostorech, které jsou opravdu oddělené, takže člověk ani nenačichne kouřem. Sázka Gestu na domácí kuchyni vyšla. Jedinou nevýhodou může být vyšší cena – za menu dáte 94 koruny s polévkou bez nápoje, za to ovšem dostanete hodně kvalitní domácí jídlo.
U mě restaurace dostává za 1.
JOSEF DUŠEK
Bude upřímné dopředu říct, že do Gestu chodím na oběd pravidelně. Snažil jsem se to při „testovací“ návštěvě nebrat v potaz, jenže fakt, že tam chodím často a rád, má své dobré důvody. A stejně tak moje známka.
Doznání v rámci objektivity učiněno, pusťme se do testovacího oběda.
Objednal jsem si kuřecí prsíčka s anglickou slaninou a hranolky. Zní to pikantně, ale je to vlastně klasika – někdy vám na maso dají kus sýra, někdy broskev, někdy slaninu. Žádné velké čarování.
To je zřejmě jediný důvod, proč nedávám jedničku. Ne že by byl jídelníček pořád stejný, ale jako stálý zákazník v něm žádná překvapení nenajdu. Neoblizuju si po jídle všech deset, prostě se najím.
Najím se ale dobře, a to platí i na ta kuřecí prsíčka se slaninou. Nebylo co vytknout, snad jen ta slanina zdála se trochu vysušená. Jenže kvůli ní jsem si jídlo nedával.
Všechno je tu rychlé, nečeká se ani na objednání, ani na jídlo, ani na placení. Ovšem jako v jediné restauraci jsem tu zaregistroval, že některá z hotovek prostě „dojde“ a servírka ji z lístku musí škrtnout.
Co je pro mě velké plus, je dispozice restaurace. Vzhledem k tomu, že se jedná o sklepy, je tu několik oddělených místností, což znamená 1.) konečně opravdu STAVEBNĚ oddělený prostor pro nekuřáky a 2.) vyšší míru soukromí, která mi u jídla vyhovuje.
Cena za jídlo je standardní – 69 korun. Není to moc, na druhou stranu je to bez polévky a bez nápoje, takže rozhodně to není nejlevnější oběd ve městě. Sympatické je, že i když dojdou aktuální hotovky, jsou připravené pro čas oběda v záloze dvě klasiky – smažený sýr a kuřecí řízek.
Moje známka: 2.
MIRKA ŠEBESTOVÁ
Rovnou říkám, že do Gestu chodím ráda a často. Je to díky kombinaci několika věcí. Mívají slušnou paletu jídel na výběr, ceny za hotovky se drží těsně pod sedmdesáti korunami, porce bývají dost velké a chutné a můžu si vybrat, kde budu jíst. Jestli v obležení kuřáků, nebo v takzvaném autobuse, který je kuřákům přísně zapovězen.
Na druhou stranu i mistr tesař se někdy utne, a tak se stalo právě při naší testovací návštěvě. Objednala jsem si na zkoušku, co si jindy nedávám – borůvkové knedlíky se šlehačkou a tvarohem za 69 korun. Na pohled vypadaly jako od maminky. Velké „blbouny“ sypané strouhaným tvarohem, cukrem a přelité máslem. Musím ale říct, že se moc nevyvedly. Těsto bylo suché a šlehačka navrchu neměla s domácí nic společného. Byla ze spreje a já prostě nemám tyto náhražky v lásce.
Dávám 2.
Jak chutná v Gestu vám? Máte stejný názor jako redaktoři nebo jiný? Diskutujte od soboty na našem webu.
Příští pátek: Restaurace Hradčany