VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Severní Čechy - Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu.

13.5.2018
SDÍLEJ:

Gothaj, ilustrační fotoFoto: Rancherské speciality

Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

„Sedm z dvanácti testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothaje, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider, "shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

"Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ dodává Hoffmannová.

Ilustrační fotoČasopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát.

Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

V Německu by propadly

Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost.

„Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 procenta svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hoffmannová.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Dřív byl chutnější

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978.

Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 procent směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 procent masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 procent masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hoffmannová.

Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Autor: Redakce

13.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 3 600 Kč

Vedoucí provozu školních jídelen a menz Vedoucí provozu školní jídelny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 3600 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: V případě zájmu zaslat strukturovaný životopis na email: materska__skola@volny.cz, nebo volat na tel.č. 602 164 275 a domluvit pohovor, , Místo výkonu práce - Mateřská škola Hora Sv.Šebestiána, okres Chomutov, , Požadujeme - vyučení v oboru kuchař/ka se znalostí programu VIS nebo středoškolské vzdělání se znalostí programu VIS, , Náplň práce - příprava jídelního lístku, zajištění zásobování, výpočet a výběr stravného a operace v programu VIS, , Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení., Mzda je min. 3 600, Kč (dle dosaženého vzdělání). Pracoviště: Mateřská škola hora sv.šebestiána, okres chomutov, 431 82 Hora Svatého Šebestiána. Informace: Michaela Káňová, +420 602 164 275.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 14 000 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 75. Poznámka: Dostavte osobně na adresu Poštovní 721, Kadaň vždy v pátek době od 9,00 - 11,00 hod., , Místo výkonu práce - stavby v okrese Chomutov dle potřeb zaměstnavatele, , Náplň práce - jednoduché pomocné a manipulační práce na stavbách, manipulace s materiálem, , Požadujeme - manuální zručnost, dobrý zdravotní stav, ochota pracovat v dvousměnném provoze. Pracoviště: M.p. fannton s.r.o. - pracoviště kadaň, Poštovní, č.p. 721, 432 01 Kadaň 1. Informace: Dmytro Betsa, +420 607 959 595.

Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 22 800 Kč

Řezníci a uzenáři Řezník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Dostavte se k osobnímu jednání v pracovní dny na adresu místa výkonu práce - životopis s sebou., , Místo výkonu práce -NOVÁK maso - uzeniny s.r.o., Bezručova č.p. 5429, 430 03 Chomutov 3, , Volné pracovní místo na prodejně Novák Maso-Uzeniny v prostorách Penny Marketu.. Pracoviště: Novák maso - uzeniny s.r.o. - provozovna chomutov, Bezručova, č.p. 5429, 430 03 Chomutov 3. Informace: David Andrle, +420 725 130 921.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 19 900 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19900 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Doporučenku ÚP uplatnit u zaměstnavatele po předchozí telefonické domluvě na č. 607 877 777 v době Po - Pa od 9,00 - 20,00 hod. (životopis s sebou), , Ostatní zájemci volat a domluvit pohovor na tel.č. 607 877 777 v době Po - Pa od 9,00 - 20,00 hod. (životopis s sebou) nebo zaslat strukturovaný životopis na e-mail: Tuan91@seznam.cz, , Místo výkonu práce - Hora Svatého Šebestiána 92, , Požadujeme - znalost vietnamské kuchyně. Pracoviště: Att.cv s.r.o., Kadaňská, č.p. 2251, 430 03 Chomutov 3. Informace: Quoc An Dinh, +420 607 877 777.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dopravní nehoda v Otvicích.
5

FOTO: Z náklaďáku vytekly kapaliny, policie uzavřela křižovatku

Ilustrační foto
10

Češi si med oblíbili. Za posledních deset let spotřeba vzrostla o polovinu

FOTO: Na draka i sladké. Březno ovládlo pouťové veselí

Březno – Tržiště s pouťovými dobrotami i historické řemeslné dílny, kolotoče i pirátská loď. V obci Březno se po celý víkend konala Březenská pouť.

FOTO: Motorkářku odvezl po nehodě vrtulník

Chbany - Zranění jedné z účastnic srazu si vyžádalo sobotní motorkářské dostaveníčko v Polákách nedaleko Nechranické přehrady.

Češi pijí stále méně piva. Výjimkou jsou piva nealkoholická a ochucená

Severní Čechy - České světové prvenství v konzumaci piva se pomalu bortí. Zatímco v roce 2004 vypil průměrný našinec více než 400 půllitrů ročně, vloni to bylo už méně než tři stovky. Výjimkami z tohoto trendu jsou piva nealkoholická a ochucená, která stále častěji preferují mladí.

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT