Kadaňští vzdali hold spisovateli Rudolfu Čechurovi, který je duchovním otcem pohádkového Maxipsa Fíka. A originálním způsobem. Včera mu odkryli pamětní desku na jednom z historických domů na Mírovém náměstí, v jehož podloubí v padesátých letech načerno prodával jablka, hrušky a švestky ze své zahrádky.

Ačkoli se Rudolf Čechura narodil v severočeských Želénkách, řadu let prožil v Ahníkově, vesnici mezi Kadaní a Chomutovem, která musela ustoupit těžbě hnědého uhlí. Do tohoto kraje se ovšem rád vracel a umisťoval tam své pohádkové, ale i detektivní příběhy a postavy. Tou nejslavnější je právě přerostlý a inteligentní Maxipes Fík.

Před jedenácti lety proto spisovatele navštívili představitele kadaňské radnice v čele se starostou s návrhem, jestli by si Kadaň mohla vzít Fíka za svého a učinit ho tváří dětského festivalu. S potěšením přijal.

Od té doby se v Kadani v červnu každoročně pořádají Narozeniny Maxipsa Fíka, ve městě vzniklo podél Ohře Nábřeží Maxipsa Fíka a město má i svého plyšového maskota v životní velikosti, který mu dělá reklamu například na veletrzích.

Před lety přišel kadaňský historik Petr Hlaváček s nápadem, že by mohl mít spisovatel, který je spjatý životně i dílem s Kadaní, ve městě také svou pamětní desku. „Tenkrát nám ale pan Čechura řekl, ať s ní počkáme, až bude po smrti," uvedl starosta Jiří Kulhánek. Český spisovatel zesnul v roce 2014 a protože v Kadani nezapomněli, umístili desku na dům číslo 46, tedy přesně tam, kde si od něj místní lidé kupovali výpěstky.

Rudolf Čechura měl ke Kadaňsku a jeho okolí zvláštní vztah.

„Kladl nám na srdce, abychom na tento kraj, který označil za kraj umrlých, jenž dostal co proto, dál mysleli," uvedl při odhalování pamětní desky historik Petr Hlaváček. „Ačkoli Kadaň stojí na okraji důlní jámy, rozkvetla do krásy, protože pečuje o své tradice, dějiny a osobnosti. Zachovat kraj, bránit ho a mít rádi, to je odkaz Rudolfa Čechury," uzavřel Hlaváček.