„Tak co lumpové," řekl na přivítanou při svém návratu a začal s výběrem jídel, která se rozhodl ochutnat. Nadešly chvíle pravdy. „Po jeho první návštěvě jsme dostali měsíc času na zavedení změn. Nic jsme neodflákli a tak když nyní jídla ochutnal, byl spokojený", okomentoval průběh druhé návštěvy jeden z majitelů restaurace, Marcel Huml. Ještě dodal, že nějaká výtka padla. Týkalo se to ale jen úpravy některých jídel.

Do naha

„Když kontrola skončila, šéf se zvedl a odcházel. My čekali, co bude. Už jsme si říkali, že asi nic nedostaneme. Pak se vrátil, něco dodal a zase odcházel. Až když byl u auta, sáhl do kapsy a jednu hvězdu nám dal," popsal Huml. Získat druhou hvězdu zatím nechtějí. Maximálně se dají získat hvězdy tři. „Kdyby nám teď někdo řekl, abychom do toho šli, tak nejdeme. Ono nechat se doslova svléknout do naha, není žádná legrace," uzavřel Huml.

Totálně nás rozebral

První návštěva restaurace její chod dokonale prověřila. „Ještě než k nám přijel, tak si o nás a restauraci zjistil co se dalo. Měl za to, že restaurace je spíš naše okrajová záležitost," smál se Huml. „Tak co vy lumpové," byla jeho první slova. Když došlo na jídlo, jako první si dal hamburger. „To by měla být vaše vlajková loď, tak sem s ním," řekl. Ochutnal klasický a pak také z trhaného masa. Pochválil restauraci za vlastní housky i mleté maso různých druhů. Když prověřil jídelníček, doporučil několik jídel vyřadit. „Souhlasili jsme až na jeden případ. Nechali jsme si Tagliatelle, italské těstoviny se sýrovou omáčkou a grilovaným masem. Vedlo nás k tomu to, že jsme gril bar a určitě bychom takové jídlo mít měli," zdůvodnil rozhodnutí Huml. „Ostatní jídla jsme vyřadili ne proto, že by byla špatná, ale proto, že do takového typu restaurace nepatří," vysvětlil Huml.

Návtar ke kořenům

Doporučil restauraci, aby se vrátila ke kořenům Ameriky. „Chápu, že v Americe se dělají jídla z celého světa, ale když děláte kebab, tak se snažte, aby byl z kvalitního masa, když hamburgery, tak kvalitní, nějaké speciály. Podívejte se ke kořenům Ameriky, kdo tam přijel, z čeho tam vařili, co jedli Indiáni a jak jejich jídlo ovlivnili přistěhovalci," dával rady Pohlreich. „Udělali jsme několik nabídek speciálních amerických jídel. Mimo jiné také American Pizza Pie, což je vlastně pizzový koláč. Navíc v přízemí rozjedeme rychlé občerstvení. „Nebojujte s konkurencí, vykašlete se na ně. Jděte si svou cestou," zněla další z šéfovo rad. I když při natáčení k názorovým rozdílům došlo.

Kvalitní suroviny

Další rady se týkaly kvality surovin a ingrediencí. Na čem se majitelé s šéfem shodli bylo to, že musí vařit z čerstvých a kvalitních surovin. „On hodně dbá na okořenění jídla. Tvrdí, že díky vhodnému použití koření se dá jídlo výrazně vylepšit a tím se odlišit od konkurence," prozradil Huml. „Potvrdil nám, že v Americe jsou velmi oblíbené fast foody a na vzestupu je čínské jídlo. Američané nejsou zvyklí vařit a tak preferují jednoduchá jídla," řekl Huml. Proto majitelům doporučil, aby se zaměřili na rychlé jídlo. Nový fast food v přízemí tak bude nabízet kuřata, sekanou a pizzu.

Bratři Humlové a šéfZdroj: Deník/Archiv

Perné šichty

„Každý den tu s námi byl od 10. do 17. hodin. Dozvěděli jsme se spoustu věcí nejen o vaření. Došlo i na politiky, kdo mu vadí a nevadí a řadu dalších věcí. Je to člověk jako každý jiný," smál se Huml. Mimo jiného třeba kritizoval, že lidé co podnikají v pohostinství se neumí spojit dohromady a tím pádem získat lepší podmínky pro svou činnost. „Podívejte na horníky, ti si dupnou a jde to," řekl Pohlreich.
A jak se restaurace na první příjezd kulinářského mistra připravovala? Nijak zvlášť. „Udělali jsme všechny základní věci, ale nic mimořádného," uvedl Huml. „Kdo ví ,že mu má takový člověk prolézt restauraci a neudělá to, tak je sebevrah. Museli jsme podepsat, že ho pustíme všude. Prolezl nám celý barák doslova od sklepa až po půdu," popsal jednu z podmínek natáčení Huml.

Nepodváděli jsme

„Věděli jsme, že máme na jídelníčku několik slabších jídel, ale rozhodli jsme se, že to na poslední chvíli měnit nebudeme a zachováme jídelníček tak, jak byl," přiznal Huml. Mimo jídla okomentoval i další věci. „Připomínkoval nám také vzhled restaurace, její polohu, vybavení, dekorační předměty, dostupnost a spoustu dalších i maličkostí. Příbory, talíře, vybavení kuchyně, nic nenechal bez povšimnutí," dodal Huml. „Byli jsem uzavřeni v takové ulitě a on nám jí pomohl rozbít," uvědomil si po jeho návštěvě Huml.

V TV asi v říjnu

„Všechny restaurace vaří stejně, ze stejných surovin, zkuste se odlišit," řekl šéf. Omezte česká jídla, nedělejte tři, stačí jedno. Dejte tam jedno americké a další jiná. Po určité době uvidíte, zda to bylo správné," řekl šéfkuchař. „Co nás také potěšilo bylo to, že se televizi podařilo zjistit, kdo nás do pořadu Ano, šéfe! přihlásil. Je to nám blízký člověk, který je momentálně v zahraničí, ale víc prozradit nemohu. Nechtěl nám ublížit. Cítil, že potřebujeme otevřít oči. To se všichni dozví až z televize," řekl Huml. Pořad by se měl vysílat někdy na přelomu října a listopadu. Udělení hvězdy se však do cen jídel restaurace nepromítne. „Ano, na doporučení šéfa jsme investovali. Máme nyní například perfektní programovatelnou myčku na nádobí, která umí snad všechno, ale ceny se zvednou maximálně o pět procent," ujistil Huml. Na další kontrolu zavítá Pohlreich do restaurace až za rok.