Harmonická chuť omáčky, šťavnaté maso a talíř obložený nadýchanými knedlíky. S koncem léta se ze zámku Červený Hrádek pokaždé line neopakovatelná vůně svíčkové. Lidé se na ni mohou těšit i první zářijovou sobotu, tentokrát ale s jiným názvem, obsazením a částečně i programem. Místo 24. ročníku Mistrovství ve svíčkové se tam uskuteční Zámecká svíčková. Je to proto, že kulturní organizace a autor a spolupořadatel Jiří Holý nenašli společnou řeč.

Podle Holého přípravy každoročně začínaly v květnu, aby bylo možné včas zajistit moderátora, celebrity jako porotce a přihlásilo se dost soutěžících. „Tentokrát mi ze zámku zavolali až začátkem srpna. Bylo to pozdě,“ uvedl. Protože se obával, že by akce neměla patřičnou úroveň, spolupráci odmítl. „Svíčková na zámek patří, ne ale za každou cenu,“ vysvětlil.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Chomutovsko: Policie ve školce či Andělská pěst nejen o Americe

„Komunikačně se to nepovedlo,“ připustila také ředitelka Kulturního vzdělávacího a informačního zařízení Michaela Brožová, která je ve vedení teprve od června. Poté, co přišlo odmítnutí, zvažovala, že pro změnu uspořádá gulášový festival. „Lidé nám ale volali kvůli svíčkové, tak jsme si řekli, že nebudeme bourat tradici,“ přiblížila ředitelka.

Se svým týmem vybrala nový název Zámecká svíčková a připravila na sobotu 7. září program, který se v podstatných bodech překrývá se svým předchůdcem. Problém v tom nevidí. „Ověřila jsem si, že pan Holý nemá původní akci zaregistrovanou,“ uvedla. „Z úcty k jeho autorství jsme se ale rozhodli pořádat ji pod novým názvem,“ dodala.

Klíčovou stále zůstává soutěž o nejlepší svíčkovou, kdy krmi připravenou amatérskými i profesionálními kuchaři posuzuje porota. Ta byla dříve složená především z celebrit, tentokrát v ní dostane vedle herců Miroslava Šimůnka a Václava Knopa prostor i veřejnost. Změna se týká také moderátora. Místo roky prověřeného Martina Zounara nastoupí herecký kolega Miroslav Hrabě.

Chomutovský půlmaraton.
Chomutovský půlmaraton prověří dospělé i děti. Proběhne poslední srpnový den

Podle autora je to risk. „Soutěž sama, kdy se porotě nosí talíře a ta ochutnává, není pro diváky záživná. Řešili jsme to osvědčeným moderátorem, který dokáže udržet pozornost diváků. Zounar komentoval tak, že byla legrace,“ vysvětlil.

Letos odpadne i soutěž v pojídání knedlíků, nahradí ji ale jiná. Nově budou pozvaní také baviči pro nejmenší diváky a v průběhu budou vyhrávat tři kapely.

Pokud se kulturní organizace s autorem v příštím roce domluví, mistrovství bude pokračovat 24. ročníkem. Když ne, naváže další Zámecká svíčková, jak uvedla Brožová. „Lidé mají svíčkovou rádi a je jim jedno, jak se akce jmenuje,“ míní.

U zrodu Mistrovství ve svíčkové stál bývalý kastelán zámku Červený Hrádek Jaroslav Stejný a Jiří Holý, kteří se přeli o to, kdo vaří lepší svíčkovou. Nejprve vyhlásili soukromé klání a o rok později zapojili veřejnost. V posledních letech akce každoročně láká až 1 700 diváků.

Zámecká svíčková začne 7. září ve 13 hodin. Kdo chce zaregistrovat do soutěže svou vlastní svíčkovou, může se do konce srpna přihlásit na mailu fazekasova@zamek-jirkov.cz. Přihlášených je zatím osm soutěžících.

Petr Kinšt, Žatecký a lounský deník
Komentář: Kde v Česku se žije nejlépe? Na to odpovídá Index kvality života