Staročeská sváteční polévka, husí stehýnko se speciální přílohou a domácí koláč na závěr. To je Svatomartinské menu, které pro návštěvníky zámku Červeného hrádku připravil zámecký kuchař Jiří Děkanovský. Ve zdejší restauraci ho budou servírovat od 11. listopadu.
„Pokud si dobře vzpomínám, tak poprvé se speciální menu podávalo před deseti lety," zamyslel se ředitel KVIZu Jirkov Bedřich Fryč. Na zámek Červený Hrádek si tuto specialitu jezdí vychutnat lidé z blízkého i dalekého okolí. „Není žádnou výjimkou, že si lidé současně s rezervací do restaurace objednávají i ubytování. Někteří hosté se nám sem vrací," pochvaluje si Fryč.
CELÝ TÝDEN
Sváteční menu se bude podávat po celý týden. „I když je kapacita restaurace 50 míst, je lepší si stůl zarezervovat. Že by husa nebyla, to nehrozí, spíš jde o to místo," smál se Fryč. Menu se bude podávat každý den po celou otvírací dobu restaurace a to od 11 do 22 hodin.
NA ZAČÁTEK KALDOUN
A na co všechno se hosté můžou těšit? Prvním chodem bude husí kaldoun, což je staročeská polévka připravovaná z drůbků. Podávala se na sváteční tabuli za dob rakousko-uherské monarchie, když se pekla kachna nebo husa. Zámecká polévka bude přesně takovou „klasikou", knedlíčky budou pochopitelně z husích jater.
Hlavní chod se bude naopak od klasické svatomartinské husy lišit. Přílohou k husímu stehýnku totiž bude bramborová roláda plněná špenátem. „Husu s obvyklým knedlíkem budou mít všude jinde. My jsme se chtěli odlišit, abychom lidi přilákali do naší restaurace za něčím neobvyklým," prozradil kuchař Děkanovský.
JÍDLO MUSÍ KLOUZAT
Mistr kuchař si dává záležet i na šťávičce. „K huse patří sádlo, to je bez debat. Do krku to musí všechno pěkně klouzat," usmívá se Děkanovský
Dezert, švestkový koláč s drobenkou, pak bude péct podle rodinného receptu svého strýce. Ten byl totiž pekařem. Pokud budou chtít labužníci celé menu zakončit symbolicky, k dispozici bude kromě klasické nabídky také svatomartinské víno.
Zima už o sobě nechává vědět, ale ještě než převezme vládu, přichází se svým speciálním pohoštěním svatý Martin. Restaurace na Červeném Hrádku nabídne jídlo o třech chodech za 225 korun.