Strupčice Sice je to vesnické koupaliště, zato moderní a natolik oblíbené, že se tam v parných dnech sjíždějí stovky lidí z měst. Proto v nové sezóně nabídne dvojnásobně velkou plochu pro opalování, pergolu s posezením ve stínu, veřejnou free wi-fi, více parkovacích míst, modernější občerstvení a další vychytávky. A také zdraží. Areál je otevřený od soboty, kdy tam slavnostně uvítali letní sezónu.

MÍSTO KAMENČÁKU STRUPČICE

Od doby prvního otevření komplexu před deseti lety nedošlo k tak rozsáhlým úpravám jako nyní. Obec k nim přistoupila dílem proto, že si některé části areálu říkaly o opravy a modernizaci, ale hlavně kvůli velkému náporu návštěvníků, kterým je potřeba nabídnout další služby. A ten bude ještě větší, vzhledem k tomu, že Kamencové jezero, kam se obvykle stahuje nejvíc lidí, otevřou až v červenci.

„Reagovali jsme na to, že chodí čím dál víc lidí. Když bylo loni několik dní po sobě přes třicet stupňů, každý den chodilo 400 500 lidí a na louce k ležení bylo málo místa," uvedl strupčický starosta Luděk Pěnkava. Rekord v návštěvnosti padl v roce 2011, kdy přišlo dokonce 806 lidí. „Proto do začátku koupací sezóny rozšíříme plochu na dvojnásobek," dodal starosta. Širší bude o sousední travnatou plochu, kterou odděluje živý plot. Ten zůstane ponechán, obec nechá vykopat jen tolik keřů, aby vznikl přirozený zelený průchod.

POSEZENÍ I VE STÍNU

Další na první pohled viditelnou změnou je dřevěná pergola, ke které přes léto přibudou dva trvale postavené party stany. „Víme, že si lidé stěžovali na to, že jim chybí také zastíněné plochy. V pergole i ve stanech si budou moci sednout a pobýt ve stínu," dodal. Pergola poslouží nejen návštěvníkům koupaliště, ale také hudebním kapelám při pořádání koncertů.

K nutným opravám patřila výměna dřevěného lemování ochozu bazénu. Původní kůly už dosloužily a nebylo možné je opravit, nahradila je tak dřevěná prkna.

VYLEPŠENÉ OBČERSTVENÍ

Co zůstane očím zákazníkům skryto, ale pomůže k rychlejší a kvalitnější obsluze, je zmodernizované a rozšířené zázemí hlavního bufetu, kde přibyla klimatizace, odsávání par z fritézy a nová kuchyňská linka.

Nový je i pokladní systém pro větší kontrolu příjmu vstupného i tržeb v bufetech. V areálu se také vybudovaly nové skladové prostory pro zboží, které dosud nebylo kam uskladnit. Vznikly díky zmenšení převlékáren u pánů i dam, které byly velké a málo využívané.

DÁREK PRO VŠECHNY: FREE WI-FI

Obec se také u příležitosti desátého výročí od otevření areálu rozhodla obdarovat své hosty nechala vybudovat veřejnou free wi-fi síť. Dále spustila rezervační systém, díky kterému je možné si zamluvit tenis, minigolf a plážový volejbal. Zájemci tak budou mít přehled o obsazenosti, kterou budou moci sledovat odkudkoli, pokud navštíví portál www.sportareal-strupcice.cz

VĚTŠÍ PARKOVIŠTĚ

O jedenáct nových míst se rozrostlo parkoviště před sportovním areálem, takže se tam vejde až osmdesát aut. „A další podél cesty. Když jsou horka, každý tam parkuje, jak umí," dodal s úsměvem starosta.

VYŠŠÍ VSTUPNÉ, RYCHLEJŠÍ SLEVY

Většinu prací v areálu provedli zaměstnanci úřadu, takže obec ušetřila. Přesto šly náklady do stovek tisíc a je potřeba je jinudy zase vrátit. Strupčičtí proto přistoupili ke zvýšení vstupného. „I když zvýšit bychom museli i jinak. Provozní náklady jsou vysoké a ztráta obce značná," vysvětlil starosta. Namísto 45 korun tak dospělí nově zaplatí 60 a děti 30, původně to bylo 25 korun. Na druhou stranu poloviční sleva vstupného bude platit už od 17 hodin, nikoli od 18 jako dosud.

Do konce června bude na koupališti ve Strupčicích otevřeno vždy od pondělí do pátku od 13 do 20 hodin a o víkendech od 10 do 20 hodin.

„V sezóně budeme mít otevřeno vždy od 10 do 20 hodin," uvedl vedoucí areálu Michal Šanda. „Dříve to bylo o hodinu déle, ale zkrátili jsme otevírací dobu kvůli úklidu po návštěvnících," doplnil.