Chomutovští strážníci hledají nové kolegy z řad občanů. S těmi současnými je městská policie spokojená, a tak chce rozšířit jejich řady. Jen za loňský rok totiž odhalili téměř pět tisíc různých přestupků, které s občany vyřešili. Dalších pět set jich předali k dořešení městským strážníkům.

„Máme s nimi dobré zkušenosti. Tam kde se vyskytují, působí preventivně,“ vysvětlila manažerka prevence kriminality městské policie Iva Ejim. Právě díky civilistům, respektive asistentům prevence kriminality, se totiž rozšiřuje počet pochůzkářů, kteří jsou nejblíže lidem.

Pomohli vyhnat prostitutky

V Chomutově fungují civilní pracovníci již tři roky. Během té doby se jim povedlo již mnoho věcí. „Pomohli s vytlačením prostitutek z Lipské ulice. Pomáhají také s bezpečným přecházením silnice dětem při jejich cestě do školy,“ přibližuje neocenitelnou pomoc Iva Ejim.

Další příklad? „Lidé ze Zahradní si stěžovali na prodej drog na jejich sídlišti,“ přibližuje další úspěch asistentů prevence kriminality zástupce ředitele městské policie Petr Zálešák. „Asistentka tam byla právě ve chvíli, kdy došlo k předávání. Když to viděla, natočila to na minikameru a my to pak předali státní policii,“ dokončil příběh.

Nové civilisty zaplatí ministerstvo

Nové civilisty může městská policie přijmout především díky úspěšnému získání dotace, kterou vyhlásilo Ministerstvo vnitra. Ta pokryje náklady celé mzdy všech šesti asistentů prevence kriminality po dobu dvou let.

Při výběrovém řízení se bude vybírat šest nových pracovníků, kteří by nastoupili začátkem května a dva náhradníci. „Kdyby se některý z nich neosvědčil, tak budou v záloze,“ vysvětlila Iva Ejim. Všem těmto lidem navíc Ministerstvo vnitra zaplatí dvou až třídenní školení.

V současné době v Chomutově pracuje osm civilních zaměstnanců městské policie. Těm však bude zanedlouho končit jejich pracovní poměr, někteří z nich byli doporučeni do nového výběrového řízení. Dalších dvanáct lidí by Městská policie opět ráda získala od Úřadu práce. „Již jsme podali žádost. Výsledek bychom měli znát do dvou týdnů,“ informuje Iva Ejim. Pokud se vše povede, mělo by na město dohlížet celkem osmnáct civilních pracovníků.

Všichni civilní zaměstnanci městské policie jsou vybaveni minikamerou, aby mohli nahrávat případné řešení konfliktu. Jejich prací je upozorňovat a být vidět. Udělovat pokuty a sankce však nesmějí. V případě potřeby však mohou přivolat hlídku strážníku na pomoc. Každý je navíc v kontaktu se svým velitelem.

Všichni tito zaměstnanci slouží osmihodinové směny a to buď od 6:00 do 14:30 hodin nebo od 13:00 do 21:30 hodin. Každý se stará o přidělenou lokalitu.

 

Rozhovor s jedním z civilních pracovníků městské policie, Petrem Lajtnerem

Většina lidí nás poslechne, ale někteří si z nás dělají srandu

Jak dlouho jste civilním pracovníkem u městské policie a jak jste se k této práci dostal?

Nastoupil jsem v září minulého roku. Hned poté, co jsem skončil školu.

Co se vám na této práci líbí?

Líbí se mi to, že se můžu přiblížit práci strážníků. Poznat jaké to je. Tenhle styl práce se mi líbí, baví mě to. Když bych byl obyčejný občan, nemohl bych s některými situacemi téměř nic dělat například s bezdomovci nebo různými výtržnostmi. Teď mám možnost pomoci.

Respektují vás lidé nebo se setkáváte s tím, že vás přehlížejí?

Je to tak půl na půl. Záleží na tom, jestli je to slušný občan nebo ne. Většina lidí ale mé upozornění uposlechne. Najdou se ale i ti, kteří z nás mají srandu.

Co děláte v takovém případě? Co když jde o něco závažnějšího a nesetkáváte se s kladnou odezvou?

Když je to závažnější voláme na linku 156 a strážníci si to přeberou.

Dostal jste se při své práci již do nějaké potyčky?

Ano, bylo to 5. prosince. Tři opilí mladiství měli problém s barmankou. Přinesli si vlastní pivo a barmanka je tedy nechtěla pustit dovnitř. Začali ji napadat a ona vzala jejich pivo a vylila ho na ně. Stáli jsme před dveřmi a snažili jsme se jim zabránit, aby šli dovnitř. Poblíž byl ale náš velitel a ten to nakonec vyřešil.

Co se vám zatím asi nejvíc povedlo?

V parku jsme odhalili bezdomovce, který přespával ve sklepě altánku. Na hřbitově jsme pak odhalili krádež vody. Měli s sebou dvacet barelů a stáčeli ji tam. Téměř každý týden, také uklízíme injekční stříkačky, které nalezneme.

Máte na starost určitou část města nebo jste pokaždé někde jinde?

Zpočátku jsme se střídali, nyní mám na starosti park a Zadní Vinohrady.

Chtěl byste tuto práci dělat i nadále? Chtěl byste se stát městským strážníkem.

Kdyby byla možnost tak určitě. Musel bych si dodělat maturitu, ale už na tom pracuji.