Nejdřív odložené kabelky sbírali, teď je budou za symbolickou cenu prodávat. V kadaňském Orfeu zítra uspořádají Kabelkový veletrh - akci, která patří v mnoha městech k veleúspěšným. A také oblíbeným, protože kterou ženu kabelky nebaví?

„Podařilo se nám shromáždit přes osm set kabelek, což jsme nečekali. Byli jsme původně skeptičtí a doufali, že se nám jich sejde alespoň pět set. Výsledek nás mile překvapil," vylíčila Barbora Lazarová, vedoucí sociální pracovnice chráněného bydlení Naděje. Právě ta veletrh pořádá. Výtěžek má posloužit pro desítku klientů zařízení, kteří trpí mentálním postižením či duševním onemocněním.

Podle Lazarové se do dobročinné kabelkové sbírky zapojily ženy nejen z Kadaně, jezdily i z Klášterce nad Ohří a z Chomutova. Kabelky, které už se jim nehodí, vozily na tři místa: do kadaňského infocentra, knihovny a přímo do Naděje, jejíž pobočka sídlí mezi Orfeem a Františkánským klášterem.


„Nakonec tu máme opravdu široké spektrum kabelek. Je tu hodně retro kusů a pak také několik desítek ,topek´, jak jim říkáme. Kabelek, které jsou opravdu v dobrém stavu, krásné a zachovalé," přiblížila Barbora Lazarová, co se dá ve sbírce kabelek najít za poklady. Na Kabelkovém veletrhu se budou prodávat za symbolickou cenu, která se podle velikosti a zachovalosti pohybuje od 5 do 200 korun. „Nejdražší jsou právě ty ´topky´, kterých máme kolem padesáti. Většinou ale kabelky budeme prodávat za 50 až 100 korun," doplnila sociální pracovnice. K mání budou dokonce i batohy, dětské kabelky a kosmetické taštičky.

Kdyby se podařilo prodat všechny kabelky, kadaňská pobočka Naděje by utržila skoro 25 tisíc korun. Takto skvělý výsledek si ale pracovnice zařízení neslibují. „Jsou Naděje, kde vydělávají i desítky tisíc. Například ve Zlíně, kde má veletrh už nějakou tradici, se podařilo vybrat na šedesát tisíc korun. V Litoměřicích, kde ale měli také osm set kabelek, Naděje utržila asi tak 13 tisíc korun," podotkla Lazarová. To by byl nakonec velmi dobrý výsledek i pro Kadaň.

Z výtěžku chtějí sociální pracovnice zařízení koupit zahradní náčiní. „Všechno půjde do naší zahrady u fary ve Švermově ulici," nastínila vedoucí Naděje Mirka Chrzová. Klienti se tam totiž starají o záhony a chybí jim náčiní, na které zařízení skrze dotace nedosáhne. „Chtěli bychom pořídit sekačku, zahradní posezení a rádi bychom skleník. I když ten je ale drahý," vyjmenovala vedoucí. Hodit se bude i běžné náčiní jako jsou třeba rýče.


Kabelky, které se neprodají, rozhodně nepřijdou do popelnice. Materiál z vysloužilých kabelek mohou klienti využít při terapeutické činnosti a ty lepší zůstanou zachovány pro další ročník Kabelkového veletrhu.

Kabelkový veletrh se bude konat v Kulturním zařízení Orfeum ve čtvrtek od 14 do 19 hodin. Každý, kdo si koupí kabelku a přispěje tak na dobrou věc, dostane jako pozornost perníček, který pekli sami klienti.