„Jedná se o pozemek v hlavní trase, bez kterého nelze stavbu zahájit,“ sdělil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Podle ŘSD majitel s odprodejem souhlasí. „Předpokládám, že příští týden záležitost uzavřeme a do konce července předáme staveniště zhotoviteli k realizaci stavebních prací,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

ŘSD má na dálnici u Loun pravomocné stavební povolení, podepsána je i smlouva se zhotovitelem, kterým je sdružení firem Eurovia a Herkul. Vysoutěžená cena je 773 milionů korun bez DPH, což je 79 procent předpokládané hodnoty zakázky. „Zprovoznění tohoto úseku dálnice D7 je v plánu v roce 2022,“ dodal Jan Studecký.

Sedačky. Kino. Ilustrační foto.
Zrušený karlovarský festival utěší fanoušky v kinech na Chomutovsku

Dálnice u Loun je jedním ze sedmi úseků, které na D7 zbývají postavit. Řidičům začal obchvat Loun ve dvouproudovém uspořádání sloužit v roce 1999, už tehdy se postavil s vidinou budoucího rozšíření na čtyřproudovou dálnici. Uzpůsobené jsou tomu mosty, někde už proběhly terénní úpravy pod dalšími dvěma pruhy budoucí dálnice. „Nejprve se vybuduje nová polovina budoucí dálnice, na kterou se pak převede doprava. Pak se současná silnice zrekonstruuje, čímž se dokončí výstavba dálnice. Doprava mezi Prahou a Chomutovem tak stále bude probíhat v koridoru současného obchvatu Loun, přes město vedena nebude,“ vyplynulo z vyjádření koordinátora dostavby D7 Václava Marvana. 

Křižovatka Louny střed se zruší, zůstane jen most mezi městem a Cítoliby. Počítá se rovněž s dostavbou druhého kruhového objezdu na křižovatce Louny západ, na které začíná silnice I/28 do Mostu.

Rozšíření obchvatu Loun je tak důležité nejen pro řidiče jedoucí na Prahu ze Žatecka a Chomutovska, ale i z Mostecka.

Na výstavě S koronavirem v zádech se podíleli fotoreportéři Miroslav Rada, Libor Zavoral, Bořek Zasadil a Roman Dušek (zleva)
S virem v zádech: Výstava fotografií v Chomutově přibližuje benátský karneval

Letos chce ŘSD začít stavět také navazující úsek D7 u Chlumčan. Tento týden vypsalo výběrové řízení na zhotovitele, odhadovaná cena je 1,73 miliardy korun bez DPH. Termín pro podání nabídek je 28. srpen. Výstavba potrvá tři roky. Silničáři už mají pro stavbu téměř všechny pozemky, probíhá jedno vyvlastnění a řeší se jedno dědictví.

Projekt spočívá ve výstavbě nového čtyři a půl kilometru dlouhého úseku dálnice v souběhu se současnou trasou silnice Praha - Chomutov. Přestaví se křižovatka Louny východ, původně plánovaná křižovatka u Smolnice se už dřív z projektu vypustila. U Chlumčan vyroste zcela nový dálniční most přes Smolnický potok, na kopci nad obcí se v budoucnu plánuje výstavba odpočívky pro desítky aut.

V rámci dálnice D7 se nyní buduje také úsek u Panenského Týnce na hranici Ústeckého a Středočeského kraje, s uvedením do provozu se počítá příští rok v říjnu.

V plánu je ještě výstavba tří úseků mezi Slaným a Panenským Týncem a jako poslední se má realizovat dálnice u Postoloprt. S kompletním dokončením celé D7 se počítá v roce 2027.