Nové využití pro starou, chátrající a především jen sporadicky využívanou a tím pádem i finančně ztrátovou budovu Kulturního domu Zdeňka Glückseliga v Nových Ervěnicích hledalo vedení Jirkova několik let. Nyní mají řešení. Přišla s ním dvojice jirkovských rodáků.

Rádi by zde vybudovali unikátní lezecké centrum, které by se mohlo stát sportovní dominantou Jirkova. „V širokém okolí ve vzdálenosti sto kilometrů do všech stran žádné podobné centrum neexistuje. Nejbližší horolezecká stěna lepších parametrů je v Drážďanech a v Praze," přibližuje vhodnost záměru jedna z autorek této myšlenky Jana Kopecká. „Překližkové lezení je přitom dnes moderní záležitost a sport, který se rychle rozšiřuje a získává si věhlas u veřejnosti. Věnuje se mu navíc široká škála lidí," doplňuje Janu Kopeckou její společník Jaroslav Zástěra.

Kilometr tras se bude neustále měnit

Centrum by mělo sloužit lidem všech věkových kategorií od dětí po seniory, od zkušených lezců po úplné začátečníky. Mělo by zde totiž být okolo padesátky lezeckých linií různé obtížnosti. Využívat by je denně mohlo šedesát až sto lezců.

Pro začátečníky zde bude samozřejmě připraven instruktor a lezení by si mohly vyzkoušet také děti v rámci tělesné výchovy na školách.

Zajímavostí je, že centrum nebude stále stejné. Ani náročnějším lezcům se tak neokouká. „Každý měsíc totiž chceme trasy různě přestavovat," vysvětluje Kopecká.

Lezecké centrum počítá s využitím všech prostor kulturního domu. Aby zde mohlo vzniknout centrum vysoké kvality musí se zvednout také střecha budovy ze současných sedmi metrů na třináct. V hlavním sále by pak byly osmi až třinácti metrové lezecké stěny a ve vedlejší místnosti by vznikly boulderingové stěny.

ak by měla celá lezecká aréna vypadat je již nyní zřejmé z nákresu.

Lezecké centrum přiláká nové lidi

V aréně by neměla chybět ani půjčovna vybavení a také prodejna. K lezení bezesporu patří také odpočinek. Projekt proto počítá také s místem oddechu, kde si bude možné objednat dobrou kávu či něco dobrého na doplnění energie.

Pokud se celé centrum podaří postavit podle představ autorů návrhu, získal by Jirkov unikátní sportoviště, které by přilákalo řadu lidí z celé republiky. Kromě sportovních nadšenců by se do Jirkova mohli sjíždět závodníci nejen na republikové, ale i evropské boulderingové soutěže.

Jirkovu doposud chybí nějaké významnější sportoviště, kterým by se mohlo pyšnit, tak jako je tomu u jiných měst. Jsou tu jen školní tělocvičny, a menší hřiště sportovních klubů. „Měli bychom rázem to, co nemá ani Chomutov, ani Ústí nad Labem ani Karlovy Vary," říká s nadšením rodák a horolezec Zástěra.

Nové sportovní centrum by podle Kopecké mělo rychle najít uplatnění. „V dnešní době, kdy každý bojuje s časovou tísní se stává „překližkové" lezení žádanější než klasické lezení po horách. Pro spousty lezců je to celoroční trénink a pro mnoho mladých lidí nádherná zábava.Tělocvična je navíc rychlejší a zároveň také bezpečnější," vysvětluje Kopecká. Celodenní návštěva by přitom měla sportovce vyjít jen na sto korun.

Stavba nového lezeckého centra by měla stát pět a čtvrt milionu korun. Nájemce by uhradil 1, 27 milionů korun za část stavebních úprav a vybavení, město by ze svého rozpočtu vydalo 3,98 milionu korun, za které by se mohla zvednout střecha a zaplatily by se lezecké stěny.

Peníze by se však měly městu v průběhu deseti let vrátit. Provozovatel, firma KZ, kterou tvoří Jana Kopecká a Jaroslav Zástěra, totiž bude městu odvádět měsíční nájem.

O tom, zda vznikne v Jirkově unikátní sportovní stánek, by mělo rozhodnout jirkovské zastupitelstvo v září. Rada města již dala projektu zelenou. Pokud vše dobře dopadne, první lezci by si mohli adrenalin užívat již příští rok v lednu.