„Děti a mládež s handicapem podporujeme dlouhodobě jak finančně, tak pro ně například pořádáme hry v naší sportovní hale," předeslal starosta Spořic Roman Brand. „Tam jsem si také všiml Martina Židlického staršího, který pochází ze Spořic a dobře ho znám, netušil jsem ale, že má chlapce s postižením. Oslovil jsem ho s nabídkou, jestli by ocenil pomoc a trochu se obával, jestli se ho nedotknu. Souhlasil ale," dodal starosta.


Rodina devítiletého Martina je za podporu ráda. „Stroj mu pomůže posílit svalstvo na rukách a nohách a protáhnout šlachy. Je ztuhlý a zkřečovatělý a potřebuje nabudit svaly, aby se uvolnil. Déle pak něco udrží v ruce," vysvětlil otec. Rodina s Martinem jezdí také do lázní v Teplicích, které mu dělají dobře, rehabilitační stroj je další alternativou. „Stojí ale 87 tisíc korun, což jsou pro nás velké peníze a pojišťovna takové věci neproplácí," dodal pan Židlický.


Každý, kdo si koupí vstupenku na spořický festival v ceně 200 korun, současně dává 50 korun jako příspěvek na rehabilitační stroj pro Martina. „V předprodeji jsme jich prodali skoro dvě stě, což je abnormálně pozitivní," těší už nyní starostu Branda. „Víme, že spousta lidí chodí na přímo, například loni, kdy jsme žádný předprodej neměli, přišlo na první ročník festivalu na čtyři sta lidí," dodává s vírou, že lidi benefiční akci podpoří ve velkém počtu.


Festival začne na spořickém koupališti v 15 hodin a na pódiu se bude do 23 hodin střídat šest kapel několika žánrů. Zazní reggae, hip hop i punk-rock.

Program festivalu:

15:00: Vincent (party mix hit)
16:00: Maella (alternative pop, rhytm and blues)
17:30: Dr. Kary (reggae, dance hall, hip hop)
19:00: New age of smokie (recycle band)
21:00: New bells od ACDC (revival)
23:00: Tři ségry banditos (punk-rock orchestra)