Žádný z chomutovských soudců dosud nepodal žalobu kvůli nároku na vyplacení dlužné mzdy. Jejich asi 1 300 kolegů z různých koutů republiky už tak ale učinilo, a to na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS). Potvrdil, že ministerstvo práce nepoužívá při stanovování platů soudců a zákonodárců správný statistický údaj. Verdikt otevírá cestu ke zvýšení platů o několik tisíc korun měsíčně, a to i zpětně.

„Žádný ze zdejších soudců dosud nepodal ani výzvu zaměstnavateli k vyplacení dlužné mzdy či její části, která má předcházet podání samotné žaloby. Dle mého rychlého průzkumu je však připravena podat žalobu většina z nich. Momentálně čekáme na výsledek jednání představitelů justice s ministryní spravedlnosti," uvedl předseda chomutovského soudu Petr Šustr.

Soudce podle něj rozčílila reakce členů vlády. „Nemohu mluvit za všechny soudce zdejšího soudu, ale obecně nás nadzvedl postoj představitele vlády, z něhož vyplynul závěr, že neobdržíme zcela nic. My jsme si platy neurčili, nestanovili, od jejich zákonného určení se s nimi neustále manipuluje. Nyní, když soudní autorita konstatovala, že výpočet mzdy byl špatný, na čemž jsme se opětovně my nijak nepodíleli, nemá nám být poskytnuto nic," vysvětlil důvod rozladění kolegů Šustr.

Předseda soudu prý rozumí reakci části obyvatel, která nepřijímá současný postoj soudců pozitivně. Momentálně ale podle něj vůbec nejde jako v minulých letech o problém násobků, o výši mzdy jako takovou, ale o špatný výpočet, který byl dodatečně napraven a výsledkem této nápravy může být doplatek mzdy. „Obecně nelze nikomu vyčítat, že chce obdržet tu část mzdy, která by mu měla náležet. V tomto postoji si umím představit téměř každého zaměstnance bez ohledu na profesi, kterou vykonává. Jestliže se rozhodne, že se soudit nebude, rovněž mu to nelze vyčítat. Já osobně po jednání ministryně s představiteli justice očekávám nějaký kompromis a nevylučuji případně ani částečně překvapivý závěr," doplnil Šustr.

Jeho slova potvrdila i soudkyně a mluvčí chomutovského soudu Lenka Chalupová. „Přikláním se k variantě podání žaloby. Vyčkám ale ještě na výsledek jednání ministryně spravedlnosti Heleny Válkové se státními zástupci," řekla.

Současná situace podle Šustera nijak neovlivňuje pracovní nasazení zdejších soudců. „Na obdobné situace jsme z minulosti zvyklí. Při množství spisů, jež denně vyřizujeme, si nemůžeme dovolit zpomalit. Jakékoliv zakolísání by se promítlo do stavu senátu toho kterého soudce. K práci přistupuje každý ze soudců jako profesionální právník bez ohledu na momentální náladu," dodal.