Teprve od podzimu zdobí Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani pískovcové sousoší Áji a Fíka a už je poničené. Áje chybí ruka. Upadla, protože po jejích vzepjatých pažích lezou děti na Fíkův hřbet.

Tvůrce sousoší, kadaňský umělec František Vlček, přilepoval nejdříve ulomené prsty a poté už celou ruku několikrát. Ta nyní opět chybí. Ruka Áji se našla nedaleko sousoší a až tomu bude počasí přát, umělec ji bude muset připevnit znovu. „Jsem z toho smutný," poznamenal František Vlček, který nechápe, proč rodiče děti nechají, aby sochu využívaly jako prolézačku. „Ať na ni sahají, ať si ji hladí, ale proč na ni musí lézt? Viděl jsem tatínka, který dítě vysadil na hřbet Fíka, přitom je přece možné fotit se s ním na zemi," dodává umělec.

Stoletá záruka

Na sousoší dal městu záruku sto let, jenže předpokládal, že se s ním bude zacházet jinak. „Podívejte se jak dlouho vydržely sochy starých mistrů. Kdyby po nich někdo lezl, upadlo by jim vše," podotkl Vlček.

Pískovcové sousoší Áji a Fíka na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Áje chybí ruka.Zdroj: Deník/Mirka Šebestová

Pískovcové sousoší Áji a Fíka na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Áje chybí ruka.

Město dalo do blízkosti sousoší cedule, které zakazují, aby na ně děti lezly. Zatím to ale moc nepomáhá. „Plot tam postavit nemůžeme, tak uvidíme, co bude dál. Jestli Ája nebude muset připažit," dotkl se starosta Kadaně Jiří Kulhánek možnosti, že by jednou Ája mohla být přepracována.

Sochy Maxipsa Fíka stojí v Kadani dvě. Pískovcová stojí na nábřeží a další, která je z cortenového plechu, má své místo nedaleko Kadaňského hradu a barbakánu.