1. Kdyby zmíněná společnost (Senior domy Pohoda, a.s.) neměla příliš velké požadavky. Od města chtěla vhodný objekt o minimální ploše 2 500 metrů čtverečních. Ne že by takový město nemělo, třeba opuštěná škola na Kamenném vrchu stále zbytečně chátrá. Jenže firma chtěla budovu koupit za jednu korunu a po zahájení provozu pak požadovala pravidelný příspěvek na provoz, maximálně prý 800 tisíc korun.

2. Kdyby šlo o firmu se zkušenostmi. Společnost vlastní a provozuje dům pro seniory v Třinci a podle slov jejích zástupců plánuje otevřít v nejbližší době další dva v nedalekých městech. Jak ale upozornila radní i zastupitele Alena Tölgová, ředitelka Sociálních služeb v Chomutově, firma má poměrně krátkou historii aktivit v sociální oblasti. Jako poskytovatel sociálních služeb je registrována teprve od 1. 6. 2012.

3. Kdyby tu už podobný projekt nevznikal. V přírodní lokalitě pod Partyzánem totiž roste areál pětačtyřiceti samostatných bytových jednotek, které budou sloužit právě pro seniory.

4. Kdyby firma nabízela přesně to, co město potřebuje. Jak sociální odbor magistrátu tak Sociální služby shodně uvádějí, že o nabídce by se dalo uvažovat v jednom případě. Kdyby firma nabízela domov pro seniory se zvláštním režimem či odlehčovací službou. Takový je ve městě potřeba a byl by vítaný. Firma svůj záměr neupřesnila a město už to po něm ani chtít nebude. Protože jsou tu předchozí tři kdyby…

Výsledek: Radní i zastupitelé nabídku firmy odmítli.