Vypadalo to na ostrý politický souboj, nakonec je z toho spíš úsměvná historka. Piráti a Strana zelených chtěli vyškrtnout hnutí NOVÝ SEVER z krajských voleb, jejich návrhy ale ztroskotaly už na procesních věcech.

Kámen úrazu byl v tom, že podobné návrhy smějí podávat jen strany, které rovněž kandidují. Což je v tomto případě koalice Pirátů a Strany zelených. Jenže zmíněné návrhy podala každá ze stran samostatně.

„O DEN SE SPLETLI"

Obě rozhodnutí soudu má Chomutovský deník k dispozici. Jak vyplývá z prvního z nich, Česká pirátská strana návrh k soudu doručila přes datovou schránku půl hodiny před půlnocí, kdy měla vypršet zákonná lhůta. Na výzvu soudu pak dodatečně předložila plnou moc od Strany zelených, že může za koalici jednat. Ta byla ale datovaná už den po lhůtě. „Ke dni podání návrhu nebyla Česká pirátská strana oprávněna jednat jménem volební strany Piráti a Strana zelených," uzavřela proto předsedkyně senátu Markéta Lehká a návrh odmítla.

„Byla to jen procesní chyba, Strana zelených na plnou moc napsala špatné datum, protože se o jeden den spletla," uvedl k tomu Lukáš Blažej, dvojka společné kandidátky Pirátů a Strany zelených.

Druhý případ byl obdobný. Jen s tím, že návrh podala Strana zelených. Na výzvu soudu, aby svůj návrh doplnila, však nikdo ani nereagoval. Výrok zněl proto stejně odmítavě.

OPOŽDĚNÁ ZPRÁVA

Zmíněná koalice chtěla Nový Sever vyškrtnout kvůli tomu, že neodevzdal povinnou výroční zprávu Poslanecké sněmovně. Hnutí nařčení odmítlo s tím, že zprávu odevzdalo, jen se zpožděním.

„Jsme nové politické hnutí a některé věci se ještě učíme," neskrýval pochybení předseda Nového Severu Karel Lipmann. „Nevěděli jsme, že je u zprávy potřeba také audit. Ten jsme si dodatečně zadali a nějakou dobu trval. Jakmile jsme měli výsledek, kompletní zprávu jsme odevzdali," dodal.

„PŘEZKOUMÁME JÍ"

Piráti a Strana zelených teď chtějí finanční zprávu hnutí přezkoumat. „Nevěděli jsme, že ji dodatečně odevzdali," přiznal Blažej. „Pokud bude opravdu kompletní a bude věrným obrazem jejich hospodaření, nebudeme už v procesu pokračovat. Jinak bychom ale zvažovali ústavní stížnost nebo i průzkum výsledku voleb. Soud se totiž přímo touto věcí nezabýval, skončilo to na procesních chybách."

Podle Lipmanna ale nebude na zprávě co zásadního ke zkoumání. „Jde o zprávu za rok 2015, kdy nebyl volební rok. Takže celý rozruch je kvůli zprávě o částce 22 500 korun, což odpovídá jen členským příspěvkům," říká.

„DÍKY ZA REKLAMU"

Jak se již dříve předseda Nového Severu vyjádřil, kauzu považuje jen ze předvolební kampaň Strany zelených. „Jako sportovec bych to přirovnal k situaci, kdy v hokeji vedete tři nula a soupeř, protože už na vás nemá, nechá rozhodčího přeměřit vaše hokejky," okomentoval návrhy Lipmann.

Rozhodnutí soudu samozřejmě uvítal. Zároveň dodal, že musí oponentům poděkovat za dobrou reklamu. „Nejdřív nás nazývali místním mikrohnutím a teď nás díky jejich akci zná polovina republiky."