Sobotní ráno můžete odstartovat nákupem čerstvých surovin od místních farmářů. Na náměstí 1. máje se totiž letos již podruhé otevřou od osmi hodin Severočeské farmářské trhy. Odtud si můžete i s dětmi odskočit na další akci, kterou připravila chomutovská koza Róza. Rodinné zápolení pod názvem Chomutovská ploutev bude tentokrát probíhat v městských lázních.

Jakmile rodiny dozápolí, mohou se vydat do Podkrušnohorského zooparku, kde ve 13:00 hodin propuknou oslavy Dne Země. Tatínkové nebo akčněji zaměřené rodiny mohou vyrazit na vrch Kočičák, kde bude probíhat vojenské cvičení. Kdo nebude mít dost, může ještě vyrazit za chomutovskými památkami. Právě v tento den se totiž otevřou i ta místa, kam není běžně přístup. Chomutov se totiž připojil k oslavám Mezinárodního dne památek a sídel (více ZDE).

Ani Jirkov ale nezahálí. Na sobotu si připravil zahájení kulturní sezony, které bude probíhat na Červeném hrádku a program je více než pestrý. Děti pak jistojistě přilákají Tajuplné sklepy, které se v Jirkově otevřou také v sobotu.

Kdo nechce sedět o víkendu doma, nebude mít problém se zabavit.

Den Země v zooparku

Tradiční akcí pro dospělé i děti je oslava Dne Země, která opět proběhne v Podkrušnohorském zooparku. Chybět nebudou křtiny ani sázení stromků. Obě akce proběhnou u výběhu domácích zvířat. Oslíka letos ve 13:45 hodin pokřtí herečka Dana Batulková a mezi 14:00 a 14:15 zasadí primátor nový strom.

V dětské Zoo se můžete od 13:00 do 17:00 hodin těšit na hudbu, divadlo a spoustu soutěží. Na Pony rodeu se budou moct děti projet na ponících.

Na statku mohou všichni zhlédnout letovou ukázku dravců, zájemci se svezou na koních či povozu.

Podrobný časový harmonogram a bližší informace o všech akcích najdete na www.zoopark.cz.

Zahájení kulturní sezóny na hrádku

Červený Hrádek.V sobotu se také můžete naladit na kulturní notu. Zámek Červený hrádek po zimě opět ožívá. Již v 9:00 zde proběhne svod psů loveckých plemen, od 12:00 si můžete užít jarní jarmark a ve 14:00 zde především pro děti rozehraje Sváťovo Divadlo loutkovou pohádku O Broučkovi.

Ve 14:00 pak proběhne slavnostní otevření zámecké knihovny.

V 15:00 hodin budete moct zhlédnout vernisáž výstavy s názvem „Umění za mřížemi“, kde jsou vystaveny práce odsouzených vykonávajících trest ve věznici Všehrdy, Bělušice, Drahonice a Nové Sedlo.

V 15:30 mohou děti zhlédnout další loutkovou pohádku tentokrát „O dvou královstvích“ v podání souboru Špalíček. Od 16:00 hodin pak rozhýbe všechny návštěvníky country kapela Makovec.

Na všechny tyto akce je vstup volný.

V 19:00 hodin pak prostory zámku Červený hrádek budou patřit všem příznivcům Spirituál kvintetu, který zde odehraje jeden ze svých koncertů.

Jirkov odhalí tajuplné sklepy

Kulturní vzdělávací a informační zařízení Jirkov připravilo společně s Muzeem čertů Úštěk historicky již třetí tajuplné prohlídky městských sklepů v Jirkově.

Přímo z pohádek a bájí přijdou do temných zákoutí sklepů čerti, čarodějnice, bludičky, tajemní mniši a další bytosti, které návštěvníky vylekají, rozesmějí a především jim předvedou své umění.

Přijít vyzkoušet svou odvahu může každý v sobotu od 15:00 do 20:00 hodin. Začátek prohlídek je u vstupu do jirkovského sklepení naproti budově kina Jirkov.

Dospělí zaplatí za vstup 60 korun a děti polovinu. Více informací o jirkovských akcí naleznete na www. jirkov.cz.

Zahájení sezony Na Kočičáku: Výbuchy i přednášky

Při střelbě.Zajištění Lehkého Opevnění, čili ZLO. Tak se nazývá cvičení, které veřejnosti předvedou vojenští nadšenci tuto sobotu na vrchu Kočičák nad Chomutovem. Odpoledne pak v muzeu proběhne doprovodná akce.

Už od devíti hodin si budou moci zájemci prohlédnout objekty v celém areálu Na Kočičáku, a to i s odborným výkladem průvodců. Ve 12.30 pak začne to hlavní – ukázka výcviku německých a československých jednotek při dobývání (obraně) linie stálého opevnění. Bude probíhat pomocí použití cvičné munice a pyrotechniky a celá ukázka bude doprovázena odborným komentářem. Od 14 do 17 hodin pak bude možné opět zavítat do objektů areálu.

Akce je pořádána k zahájení sezóny v areálu Muzea československého opevnění „Na Kočičáku“.

Oblastní muzeum v Chomutově jako spolupořadatel připravilo na  odpoledne v prostorách radnice přednáškový seminář nazvaný „Češi a Němci – příběhy stejnokrojů 1914 – 1938“ . Půjde o pásmo přednášek doplněné ukázkami výzbroje a výstroje. Akce začíná v 15 hodin. Více na www.kocicak.cz.