Děti některé kandidáty znaly, o jiných neměly ani tušení. Volby se ve třídách nekonaly tajně, ale přímým okamžitým hlasováním – zvednutím ruky na : Teď! – takový ultraekologický způsob hlasování bez sítě počítačů a tun hlasovacích lístků – veškeré výsledky za školu se zapsaly do jednoho papíru A4.

Celkem se ve třídách účastnilo voleb 186 dětí, z toho pouhých 10% nevolilo. 90% tedy vyslovilo svůj názor a dalo hlas svému favoritovi. Tím, kdo jich získal nejvíce, byl po závěrečném sčítání – ano, pan „nepřehlédnutelný" – Vladimír Franz, který získal 44% hlasů. Na první pohled si možná řeknete, že děti přitahuje pouze jeho trochu komiksová vizáž, možná je to ale úplně jinak. Třeba vyhrál, protože skládá hudbu, maluje, má rád poezii, má hezký vztah k lidem i zvířatům a nepřepočítává všechno jen na peníze – to vše je dětem velmi blízké.

Pozor ale, za ním skončil pětasedmdesátiletý kníže Karel, který nemá image školního vítěze a musel tedy žáky oslovit jinými přednostmi – zřejmě charakterem, nadhledem, možná i humorem. Oba kandidáti byli úspěšní i díky jednomu společnému znaku – je na nich vidět, že o prezidentský úřad nestojí za každou cenu, což se, vyjma Táni Fischerové, o ostatních říci nedá. A toho si děti také asi všimly.

Třetí příčku s odstupem obsadil Miloš Zeman a v součtu tato trojice sebrala ostatním kandidátům 82% všech hlasů. Zbývajících šest se podělilo o 8 procent z 90% hlasujících voličů, z toho paní Fischerová získala celou polovinu a skončila čtvrtá. Favorit předvolebních průzkumů Jan Fischer na naší škole dostal jeden symbolický hlas a Zuzana Roithová je pro všechny velkou neznámou, jediná nedostala ani hlas. Příště, až budou žáci volit, už to nebude ve škole a nanečisto, ale doopravdy. Přeji jim, ať mají za 5 let stejně šťastnou ruku jako jejich rodiče ve 2.kole za dva týdny.

Napsal: Michal Šperling, organizátor voleb nanečisto; 11.1.2013