Ve výběrovém řízení vyhrál právě pražský stavební gigant Skanska s cenou 16,5 milionu korun. Jenže o pár týdnu později radní své rozhodnutí vzali zpět s tím, že Skanska nesplnila dohodnuté podmínky a zakázku přidělili sdružení firem, které bylo na druhém místě. Tím je firma kadaňského podnikatele Ahmada Raada (FRK) s odborníkem na sadové úpravy (Studený).

Podle vysvětlení primátora Jana Mareše Skanska sama od zakázky odstoupila. Nemohla prý splnit jednu z podmínek, a sice zaměstnat při zakázce alespoň 10% absolventů či nezaměstnaných. „V průběhu soutěže to firma akceptovala, poté nám ale sdělili, že z personálních důvodů nejsou schopni tuhle podmínku naplnit," uvedl primátor.

Chomutovský deník se snažil kontaktovat také Skansku, jejich mluvčí však na dotaz nedokázala ani po několika dnech reagovat. Nepodařilo se jí sehnat pracovníka, který měl zakázku ve firmě na starosti.

Nutno dodat, že zmíněná podmínka byla zřejmě problém i pro další přihlášené firmy. Dvě musela komise vyloučit už při otevírání obálek, protože nedodaly čestné prohlášení právě o zaměstnání deseti procent absolventů či nezaměstnaných.

Po odstoupení Skansky radní vybrali uchazeče, který nabídl druhou nejnižší cenu sdružení FRK_Studený. Jejich nabídnutá cena byla o více než milion korun vyšší 17,6 milionu. Na druhou stranu nešlo zdaleka o nejvyšší nabídku v soutěži, ceny se šplhaly až k hranici 24 milionů korun.

Vybrané firmy budou mít na starosti stavební úpravy kolem dosluhujícího betonového střediska KASS na Zahradní. Město ho chce uprostřed rozpůlit a městskou část objektu zrekonstruovat (více o tom ZDE). Jako první přijdou na řadu venkovní úpravy, které jsou právě obsahem zmíněné zakázky úprava nových cest, parkovišť, výsadba zeleně a podobně.