Sehnat šičky. To je teď hlavní úkol starostů, jestliže mají splnit vládní nařízení. Podle něj nesmí lidé od středeční půlnoci ven bez roušky, aby se zbrzdilo šíření koronaviru. Jak lidé, tak obce si je musí pro své zaměstnance sehnat sami, v lékárnách dlouhodobě nejsou a stát takřka žádné nedodal.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Řešení hledá starosta Radonic. „Lidé, kteří si roušku neušili, mohou využít šálu nebo šátek. Ale máme také zaměstnance a seniory nad 70 let a pro ty bychom měli dát roušky dohromady,“ uvedl Jaroslav Santner. „Rád bych dal, jenže není, kde brát,“ namítl Jaroslav Santner. „Ve skladu máme jen čtyřicet let staré plynové masky civilní obrany,“ dodal.

Vít Lukáš na Filipínách
Rozjetý byznys na Filipínách ochromila Vítu Lukášovi pandemie koronaviru

Na dalším postupu se domlouvá spolu se starosty Libědic, Račetic, Vilémova a Veliké Vsi. „Oslovili jsme paní, která šije panenky,“ uvedl první muž Račetic Antonín Bartoň. Zatím ale není jasné, kolik roušek takto získají. „Předpokládám, že u nás bude potřeba nejméně stovky, v první řadě je budeme rozdávat seniorům,“ dodal.

Ve Výsluní je starosta Ladislav Kareš obklopený dobrovolnicemi, které jsou ochotné roušky našít, chybí jen materiál, takže ho čeká cesta do galanterie. Ironii si ale neodpustí. „Četl jsem fór, že když si místo státu máme obstarat roušky, mohli bychom také dostavět D1 a konečně jezdit po pořádné silnici,“ poznamenal.

V Březně už úřad avizoval, že nechává šít roušky ve velkém a jakmile budou, místní se to dozvědí. Hrušovany jsou podle starosty obstarané díky aktivitě žen.

Chomutovský magistrát objednal roušky ze stoprocentní bavlny u certifikovaného výrobce. „Využili jsme osobní kontakty a už v neděli domluvili výrobu tisíce roušek, které primárně předáme těm nejpotřebnějším,“ uvedl náměstek primátora David Dinda. První várku město předalo nemocnici, další půjde pracovníkům a klientům sociálních služeb.

Výhodou bavlněných roušek je, že se dají na rozdíl od zdravotnických používat opakovaně. Je ale potřeba prát je nejméně na 60 stupňů nebo je ideálně vyvařit a poté vyžehlit, aby se zničily virové částice.

Dobrovolné šičky se snaží sešikovat Kadaň, která vylepila plakáty s výzvou, návodem, jak roušky ušít a kde je předat. „V první řadě chceme zajistit naši nemocnici. Obdivuhodné je, že si pracovnice úřadu nosí do práce šicí stroje, u kterých se střídají a šijí, potřebujeme ale ještě další pomocníky,“ vyzývá starosta Kadaně Jiří Kulhánek. „Logistická příprava státu je bohužel zanedbaná, takže si musíme pomoct. Lidé to ale berou zodpovědně,“ dodal. V příštích dnech Kadaňští očekávají také dodávku textilních roušek od výrobce ze Žatce.

Ilustrační foto.
Zapomnětliví cizinci přišli na Chomutovsku o své věci

Pozadu nezůstává ani Klášterec nad Ohří. U šicích strojů se střídají pracovnice sociálního odboru, učitelky a dobrovolnice, které se snaží zajistit hlavně městský ústav sociálních služeb a strážníky.

„Předali jsme jim roušky s dětským motivem, nic ale nenamítali,“ uvedla vedoucí sociálního odboru Zdena Janichová. „Šijeme dál. Průběžně tedy máme roušky i pro lidi, kteří nám volají na odbor. Včera dopoledne jich bylo patnáct,“ dodala.

V Jirkově zásobuje strážníky i sociální služby krejčová Jaroslava Štejnarová, ačkoli se běžně specializuje na taneční kostýmy.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník