Krásný den jako stvořený na koupání. Právě s tímto cílem se do okolí Krásné Lípy vydal v létě roku 1994 čerstvě plnoletý Ján Cinkocky. Náhoda mu přihrála do cesty neznámou ženu.

Co se mezi nimi semlelo, toho se vyšetřovatelé později dobírali podle mužovy výpovědi i podle líčení svědků. Ale také na základě hrůzných stop na těle ženy. Na tu se student vrhl, ubil ji, udupal a uškrtil.

Zdroj: Youtube

Nový krimiseriál ČT Devadesátky - trailer  Zdroj: YouTube.com/Totalfilm.cz

Jak se psalo v dobovém tisku, kolem přitom chodili lidé, kteří mohli vraždě zabránit. Cinkocky ale ženu v plavkách zalehl, přikryl jí ústa a místo souboje úspěšně předstíral soulož.

Jednání později mladík soudu vysvětloval vztekem. Podle znalců měl ale pohlavní úchylku. Mord z roku 1994 mu tak kromě deseti let vězení vynesl i sexuologické léčení.

Vraždil sekáčkem na maso

Dlouholetý státní zástupce a později soudce Jan Chocholatý kdysi v Deníku zdůraznil, že v Ústeckém i Libereckém kraji začal počet stíhaných lidí prudce narůstat od roku 1993. „Na práci policie a justice se negativně podepsala amnestie Václava Havla v roce 1990. Byl to počátek divoké doby. Mnozí si mysleli, že všechno je možné, stačí se nebát,“ řekl Jan Chocholatý.

Amnestie tehdy otevřela brány vězení také recidivistovi Jaroslavu Zezulovi. Před revolucí seděl za loupežná přepadení žen i znásilnění důchodkyně téměř dvě desetiletí.

Novinář a publicista Jaroslav Kmenta
Devadesátky byly nekompromisní, říká investigativní novinář Jaroslav Kmenta

Vězení ho ale nepolepšilo a amnestie mu naději na spořádanější život nevnukla. Hned v roce 1993 přepadl starého muže v Litvínově. Když z něj nedostal žádné peníze, ubodal ho.

Ještě než ho dopadli, stačil o několik měsíců později z podobného zištného motivu sekáčkem na maso zavraždit jiného seniora. Ve svých 46 letech dostal Zezula u soudu doživotní trest.

Zločin v čínské restauraci

Za řadou trestných činů, které se na severu Čech staly v devadesátých letech. stáli cizinci. Případ vraždy spáchané vietnamským učněm spolu s dalšími kauzami popsal František Roček v knize Severozápadní jatka.

Učeň Le Xuan Trung si v půli devadesátých let přivydělával u stánku staršího Vietnamce z Teplic. S kumpány se mu pak „odvděčili“ přepadením v bytě. Svázali ho i jeho manželku a chtěli vědět, kde najdou cennosti.

„Při tom došlo k usmrcení poškozeného dvěma výstřely z pistole ráže 6,35 mm,“ popsali kriminalisté. Pro učně to znamenalo patnáct let vězení, později mu ale justice trest o tři roky snížila.

Dětští zločinci nejen kradou, ale páchají i vážnější zločiny. Patří mezi ně šikana i násilí.
Vraždí, znásilňují, loupí. I mezi českými dětmi jsou tisíce zločinců

Příslušníci stejné národnosti po sobě šli častěji. V Děčíně v roce 1999 vyvraždil sedmadvacetiletý Qui Liang Zhang tříčlennou čínskou rodinu. Jako pomocná síla vypomáhal v jejich děčínské restauraci. Z rodiny zbyl po jeho běsnění jen kojenec, který musel několik dní strádat bez pomoci v kočárku. Mordýře odsoudili za otřesný zločin na doživotí.

Ve vraždu člověka vyústila ve Varnsdorfu v roce 1998 přestřelka mezi kosovskými Albánci a Romy. Alia Ruzhdí za to dostal 11,5 roku odnětí svobody. Před spravedlností však utekl, policisté po něm pátrají dodnes.

Gangstera z Dubí hledal Interpol

Na několikaleté řádění gangu Cvetomira Belčeva nezapomene Dubí. Bývalý bulharský mistr v řeckořímském zápase sem lákal mladé Bulharky pod falešným příslibem jiné práce, než ke které je později nutil.

Podle dobových svědectví musely ženy prodávat své tělo pod hrozbou velmi brutálního bití. Jedna z nich pak byla nalezena zakopaná před gangsterovým domem. Utýral ji Belčevův pobočník Emil Dossev.

Emil Ivanov Dossev u ústeckého krajského soudu
Bulharský mafián Dossev byl odsouzen k 15 letům vězení

Také tito dva výtečníci utekli, ale ne natrvalo. Belčeva chytili hned dva týdny po soudu, kde dostal desetiletý trest. Dossev začal kroutit svých patnáct let ve vězení až v roce 2007, kdy ho v cizině dostihl Interpol.

Po "sametu" bylo mordů víc. Lidé útočili třeba jen v afektu

Počínaje rokem 1990 se v Ústeckém a Libereckém kraji počet vražd a pokusů o ně oproti 80. letům zvýšil z 21,6 případu v průměru o 10 ročně. To je bilance, s níž už před lety přišel František Roček. V minulých dekádách psal do Deníku o velkých kauzách na severu Čech. Vysledoval, že motivy vražd byly často banální. „Lidé se pohádají, neudrží vztek na uzdě a bodnou, kopnou, uhodí kladivem, plaňkou z plotu nebo přejedou člověka autem,“ hodnotí Roček. Často má také na fatální lidskou agresi vliv alkohol.