„Domov s tolika oblastmi zájmu a takovým renomé si přece svého maskota zaslouží,“ vysvětlila zrod novinky ředitelka zařízení Lenka Raadová. Od myšlenky k činu nebylo daleko a po pár měsících spatřil maskot Domova světlo světa. Tedy, spíše by se slušelo říci spatřila, je jím totiž Ovečka Julinka. Za svoji „tvář“ vděčí studentovi kadaňského gymnázia Filipu Pavelkovi, jméno vybrali sami obyvatelé Domova.

Návrhů bylo několik

Výběr nového symbolu pro obyvatele z Věžní neprobíhal ze dne na den. Vyhlásila se soutěž, oslovily se školy a na vítězného autora pak čekala výhra v podobě libovolné hry (deskové, PC, playstation, Xbox) do výše dvou tisíc korun. „Vybrat nejhezčí návrh nebylo nic jednoduchého. Krásných příspěvků přišlo opravdu mnoho. Skoro byla škoda, že vyhrát mohl pouze jeden,“ uvedla Raadová.

Filip sám byl z vítězství hodně překvapený. „Nečekal jsem to. Měl jsem více návrhů, nakonec jsem zvolil právě tento a udělal jsem dobře,“ přemýšlí nahlas autor spokojené ovečky seniorky.

Filip se svěřil i s tím, jak se mu dařilo maskota vymyslet a nakreslit. „Jasno jsem měl pouze v jednom. Aby to vypadalo jako ovečka,“ vysvětlil. Motiv poté předal novým majitelům.

„Autorská práva“ na Julinku jsou tak nyní v rukou všech obyvatel Domova. „Jsem rád, že jsem seniorům svým obrázkem mohl udělat radost a těší mě, že se jim líbí,“ doplnil nadějný mladý výtvarník.

Maskot bude i na polštářích

A jak s novým maskotem v Domově naloží? „Nápadů máme hodně. Již nyní jsme si například s vyšitým symbolem nechali udělat polštářky a deky, máme odznáčky, magnetky, tužky, do budoucna počítáme s výrobou plyšáků a možná bude také velký oblek. Něco ve stylu kadaňského Fíka,“ naznačila ředitelka. „Ono se to možná někomu může zdát trochu jako dětinskost, seniorům ale i takováto maličkost udělá velkou radost. A o to nám jde především,“ dodala.