Ti získali více než polovinu celé částky, 7,4 milionu. O čtyři sta tisíc více než loni. Město dlouhodobě argumentuje tím, že v Chomutově je hokej sport číslo jedna, klub zase připomíná svou akademii pro mladé talenty, početnou hráčskou základnu a úspěchy mládeže. Právě ve prospěch mladých hráčů musí být dotace použita.

Proč tolik hokeji?Rozdělení dotací preferovaným sportům v Chomutově v roce 2014

Zastupitelka Alena Zadáková (PRO Chomutov) upozornila při jednání na to, že je hokejový klub podporovaný nadstandardně. „Od roku 2003 město přidělilo sportovním klubům dohromady 81 milionů korun. A 47 procent z této částky šlo právě na hokej," nechala se slyšet. „Nemám nic proti hokeji, ale je to nepoměr. Možná bychom měli přemýšlet o tom, zda klíč rozdělování dotací nezměnit."

Jinak se ale žádná velká diskuze k rozdělení peněz nevedla. Což byl rozdíl oproti minulým letům.

Rozdělování se nelíbí ani lidem z menších klubů, které často dostávají „jen" statisíce. Otevřeně ale mluvit nechtějí. Obávají se, že by jim pak město neschválilo nic. A tak většinou jen potichu mručí…

Spokojenost premiantů

Naopak nadšení jsou chomutovští florbalisté a atleti. Ti se v seznamu preferovaných sportů objevili poprvé. A ti prvně jmenovaní hned se slušnou sumou. „Žádali jsme víc, ale nepočítali jsme s tím, že bychom dostali sto procent. Nemáme absolutně důvod být nespokojeni," zaradoval se šéftrenér florbalistů Martin Bocian. Peníze využijí hlavně na pokrytí nájmu, který platí ve sportovní hale.

Atleti mají k dispozici daleko menší částku, ale o víc prý ani nežádali. „Rozrostla se nám základna, máme více tréninků a platíme více za pronájem. Proto jsme požádali o podporu a vyšlo to. U nás jednoznačně spokojenost," usmívala se Jana Hyjáková z chomutovského atletického oddílu.

O zařazení mezi preferované sporty žádali také motokrosaři a hráči karambolu. Ti ale podle Stanislava Mikšovice, předsedy komise pro občanské aktivity, nesplnili podmínky. Je ale možné, že získají menší dotaci v rámci rozdělení dotací na činnost, což je jiná kapitola rozpočtu.