Letní vedra a sucho jsou noční můrou nejen pro zemědělce, ale už i pro některé památkáře. Výrazným způsobem totiž ovlivnily návštěvnost. Například v mosteckém přesunutém chrámu Nanebevzetí Panny Marie byla turistická sezona slabší než ta loňská. Podobně je na tom také zámek Krásný Dvůr. Naproti tomu rekordní čísla hlásí zámek Jezeří.

„V době od května do července bylo určitě méně lidí než loni,“ řekla Deníku kastelánka mosteckého přesunutého kostela Ludmila Klimplová s tím, že koncem sezony se zase počet turistů, kteří si našli cestu do jedinečné památky, zvedl. Celkem je k poslednímu říjnu v evidenci 14 309 návštěvníků.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě:

Pokles návštěv potvrzuje také kastelánka zámku Krásný Dvůr na Podbořansku Michaela Hofmanová. „Léto bylo slabší, lidé naštěstí přišli na kulturní akce, které v průběhu sezony pořádáme, takže se to trochu srovnalo,“ zmínila Hofmanová s tím, že konečné číslo počtu návštěvníků ještě říct nemůže, protože zámek svůj letošní program ještě nezakončil. Dnes a zítra, v pátek 2. a v sobotu 3. listopadu, se totiž v areálu uskuteční zážitková hra pro malé i velké Strašidelná cesta parkem. Definitivní tečku za sezonou v Krásném Dvoře pak udělají Svatokateřinské slavnosti, jež proběhnou 24. listopadu.

Naproti tomu velkou spokojenost s hlavní turistickou sezonou hlásí zámek Jezeří. „Našlo si k nám cestu 28 tisíc návštěvníků, což je nádhera. Mám z toho radost,“ jásá nad parádním číslem kastelánka Hana Krejčová. Loni totiž bylo o 3000 nižší. Turisty na zámek přitáhlo několik novinek, například expozice o první republice.

Tak lákají zámky na Lounsku:

Velkému zájmu se těšil i prohlídkový okruh s vyhlídkou na povrchový důl ČSA. „Mnoho lidí tradičně chodí na oživlá strašidla, která nám pravidelně zahajují a končí sezonu,“ dodala Krejčová.

Lom ČSA u Jezeří.Zdroj: Miloš Žihla

Lom ČSA u Jezeří  Foto: Miloš Žihla

Na všech třech památkách byl koncem sezony k dostání Zápisník návštěvníka památek, který Národní památkový ústav vydal ke Dni české státnosti. Sběratelský deník nabízí zajímavé příběhy z historie i prostor pro sbírání vstupenek a zachycení zážitků z cest. To vše v originálním designu s ilustracemi historických událostí. Patronem publikace se stal král Václav I. z rodu Přemyslovců, za jehož vlády byly založeny nejstarší české hrady.

Na Jezeří už je zápisník vyprodaný. „Je to sběratelský artikl a o ten je vždycky zájem,“ podotkla Hana Krejčová, která počítá s tím, že od nové sezony se prodej deníku rozjede naplno.

Kormorán velký. Ilustrační foto.
Rybáři se radují, kormoránům přituhne. Stát začíná vyplácet zástřelné za škůdce

Její slova potvrdily také kastelánky z přesunutého kostela a zámku v Krásném Dvoře. Od příští sezony totiž Národní památkový ústav právě kvůli deníku zavede ve svých objektech nové jednotné vstupenky s historickým vyobrazením památky.