Zase ucítí vítr ve tváři, jako když se dříve proháněli na kole, a znovu uvidí místa, na která už se sami nedostanou. Obyvatelé kadaňského domova pro seniory získali nákladní elektrokolo, ve kterém je budou po okolí vozit dobrovolníci.

„Kolo jsme obstarali v rámci projektu cykloterapie, která naprosto běžně funguje v domovech pro seniory snad všude ve světě. V Česku zatím patříme k jedněm z prvních vedle Otrokovic a Ústí nad Labem,“ řekla ředitelka Městské správy sociálních služeb Kadaň Lenka Raadová.

„To znamená, že i naši klienti, kteří dříve jezdili na kole, ale dnes už nemají možnost si sami odšlapat kilometry, se dostanou například na cyklostezky, kterými je Kadaň obetkaná, nebo do centra. A užijí si to,“ věří ředitelka.

Lyžařská a snowboardová show v Chomutově.
FOTO: Chomutov zažil ochutnávku letošní zimy. Na lyžích i snowboardech

Nákladní elektrokolo ujede na jedno nabití sto kilometrů a připomíná rikšu. Výletníci v něm budou připoutáni bezpečnostním pásem, před deštěm nebo úpalem je skryje střecha a v chladu je zahřeje vak. Vozit je bude pilot - řidič, který projde školením. Nutností je také, aby byla osádka pojištěná dříve, než s kolem vyrazí na cesty.

Některé babičky už ale jízdu okusily, když je pečovatelky zkušebně svezly po chodnících před domovem. „Je to báječné,“ líbilo se Irmě Vodičkové. „Pro nás nemohoucí je to úžasná věc,“ dodala 83letá dáma ještě rozesmátá z jízdy. Pro začátek plánuje, že by se podívala do centra. „Já mám ráda kafíčko, tak bych chtěla vyrazit do cukrárny na náměstí. Také bych se chtěla podívat na cyklostezky a směrem na Pokutice, kam jsem chodívala pěšky. Dnes už na nohy nemůžu, mám je hodně oteklé. Chodím jen kolem domova s chodítkem,“ povzdechla si paní Vodičková.

Původní lokálka Amálka sloužila dlouhé roky a dobře.
Zoopark pořídí nový výletní vláček. Magistrát mu na něj slíbil pět milionů korun

Jízdu by ráda vyzkoušela také 82letá Libuše Soudková. „Svezu se, ale chtěla bych mít společnici. Jinak bych se bála. A také si chci popovídat,“ zmínila.

Výlety „rikšou“ budou mít obyvatelé domova pro seniory zdarma. Nezbytné ale je, aby se podařilo sehnat dostatek dobrovolníků. Některé už má domov rozjednané, vítaní jsou ale i ti z řad veřejnosti. „Hlásit se může kdokoli, kdo má zájem, čas a chuť něco obětovat pro naše seniory. Není to jen o tom, aby byl člověk zdatný cyklista, je to i společník,“ doplnila Raadová.

Elektrokolo zaplatilo město částkou 150 tisíc korun. Protože se nevyrábí v Česku, nechali si ho Kadaňští poslat z Dánska. Jedná se o značku Christiania Bike, která sídlí ve Svobodném městě Christiania přímo v hlavním městě.

Ilustrační foto.
Čarování s dušemi: Volby na Chomutovsku se pokusil ovlivnit muž z Teplic