Boj s obchodem s chudobou ve městech na Chomutovsku pokračuje. Zóny, kde nebudou smět nově přistěhovaní lidé pobírat doplatek na bydlení, už platí v Kadani, Jirkově a nově i v Chomutově. Rychlé kroky začal podnikat i Klášterec, který chce za bezdoplatkovou zónu vyhlásit celé město.

Klášterec dosud vyčkával, zda padne rozhodnutí Ústavního soudu, který řeší stížnost proti těmto opatřením a má rozhodnout, zda je postup měst legální či ne. Mělo se tak stát v červnu. „Ale jelikož rozhodnutí nepřišlo, nadále už čekat nebudeme,“ vysvětluje postoj klášterecké radnice její mluvčí Adéla Václavíková. „Rada města na konci června udělila starostovi úkol, aby k vyhlášení podnikl kroky,“ doplňuje Václavíková.

Ilustrační foto
Klášterec začne vykupovat byty. Nabídne je samoživitelkám a pracujícím seniorům

Opatření obecné povahy plánuje radnice přenést na celý Klášterec vyjma historické části města a lázeňského areálu. Podle sdělení radnice je to reakce na opakované písemné žádosti místních obyvatel, které se objevují z mnoha čtvrtí.

Takzvané opatření obecné povahy začalo na konci června platit i v Chomutově, který se zařadil vedle Kadaně a Jirkova. Ani tam nečekali na rozhodnutí soudu. „Je zbytečné rozhodnutí Ústavního soudu předjímat. Osobně se domnívám, že nastavená legislativa není protiústavní. Nikdo není omezen na svých právech,“ říká náměstek primátora Jan Mareš. Bezdoplatkové zóny platí na sídlištích Březenecká, Kamenná, Zahradní, Písečná a částečně ve středu Chomutova.

Podle senátorů porušuje základní práva

Ústavní stížnost proti opatření podala dvacítka senátorů v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD) a Václavem Láskou (nestraník za Zelené) v prosinci loňského roku. Podle nich je v rozporu s Ústavou a porušuje přímo Listinu základních práv a svobod.

Města, včetně těch z Chomutovska, kde už opatření platí nebo by mělo začít platit, podepsala takzvané Kladenské memorandum. „Sdružuje 22 obcí a hájí zájmy téměř půl milionu lidí,“ říká mluvčí města Kladna Lenka Růžková. Obce zaslaly memorandum Ústavnímu soudu. Doufaly, že se stanou účastníky budoucího soudního řízení a dostanou příležitost společný postup obhájit. „To ale nakonec Ústavní soud v červnu zamítl s tím, že obce součástí řízení být nemohou,“ doplňuje Růžková.

Ilustrační foto
Zchátralé domy půjdou k zemi. Ministerstvo rozdalo miliony

Očekávaný verdikt ale zatím nepadl. „Nemáme ani žádné signály, že by se záležitost někam posunula nebo že se o ní bude brzy jednat,“ připomíná Růžková.

Samotná města přesto považují Kladenské memorandum za stále důležitý dokument a platformu, kde si vyměňují zkušenosti a připravují další postupy proti obchodu s chudobou.