Tři různí poslanci, tři různé postoje. Jak se zákonodárci z Chomutovska postavili k rozpuštění sněmovny a co budou dělat dál? Chomutovský deník se jich zeptal.

S rozpuštěním sněmovny, kterou poslanci schválili  20. srpna, skončil mandát také Ivaně Řápkové (ODS), Jaroslavu Krákorovi (ČSSD) a Patricii Kotalíkové (TOP09). Ti byli do parlamentu zvoleni za Chomutovsko. Jen dva se ale chtějí vrátit.

„Kandidovat už nebudu," prozradila Chomutovskému deníku poslední jmenovaná. O tom, co bude dělat dál, nemusela dlouho přemýšlet. Vrátí se do kadaňské nemocnice, jako primářka dětského oddělení. I když výraz „vrátí" není přesný, protože tu nikdy neskončila. „Budu se ale své profesi zase věnovat naplno," podotkla Kotalíková.

Sama hlasovala pro rozpuštění dolní komory. „Nebyla tu už aktivní většina a parlamentní demokracie tím uvadala," uvedla k tomu stručně.

To politický matador Jaroslav Krákora kandidovat bude. V sociální demokracii ještě probíhají poslední schvalovací procesy, co se kandidátek týče. Ale dlouholetého poslance zřejmě strana nasadí znovu vysoko. I on při hlasování zvedl ruku pro. „Předčasné volby jsou nejlepší řešení současné situace," podotkl.

Jediná Ivana Řápková s rozpuštěním nesouhlasí. A stejně jako její kolegové z ODS odešla při hlasování ze sálu. „Nemělo k tomu vůbec dojít, předali jsme tak jen větší moc prezidentovi," reagovala na dotaz Chomutovského deníku.

I její strana kandidátku teprve tvoří, ale chomutovská exprimátorka by se na ní ráda objevila. „Chtěla bych pokračovat ve své práci," vysvětlila. „Na jaře jsem podala další tři návrhy na změnu zákonů a nestihly se projednat. Ráda bych je předložila znovu."