Čas nedobrovolného otužování a soukromých vychytávek, jak co nejsnáze odmastit nádobí nebo vykoupat zmítající se droboť, je tu. Na Chomutovsku se rozbíhají letní odstávky. Ty nejdelší potrvají pět dní a zasáhnou především Jirkovany a obyvatele chomutovské Horní Vsi. Nejkratší jednodenní zažijí v Kadani a v části Chomutova.

Jako první se dnes bez teplé vody ocitli obyvatelé největších chomutovských sídlišť Březenecká, Kamenná, Zahradní a Písečná a také Jirkova. „Výměna dvou armatur v jímce v chomutovské Stavbařské ulici zamezí dodávkám tepelné energie pro ohřev vody do zmíněných sídlištních lokalit už 20. července,“ informoval mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp. „Protože se jedná mimo jiné o páteřní propojení pro Jirkov, ocitnou se bez teplé vody i tamní obyvatelé,“ doplnil.

V dalším díle našeho historického seriálu se podíváme do historie hasičů na Chomutovsku.
Jak jsme žili v Československu: Hasiči, hasičky a jak to tenkrát bylo

Chomutovská odstávka potrvá čtyři dny, jirkovská ještě o den déle. Jak v centru města, tak i na obou sídlištích Vinařice totiž proběhnou kontroly, na které naváže údržba a oprava potrubí u jedné z výměníkových stanic.

Ještě v červenci dojde na jednodenní odstávky také na Zadních Vinohradech a ve vrchní části Chomutova, kde je Černý Vrch, ulice Na Průhoně, pečovatelský dům Merkur a přilehlé ulice.

Oproti tomu celých pět dní si nebudou moci lebedit v teplé sprše lidé několika ulic v chomutovské Horní Vsi.

Ilustrační foto.
Dunění, rachot, pořádné rány! Do Klášterce míří festival děl a kanonů

Kadaňští oželí teplou vodu na jediný den, a to 6. srpna.

Kadaň sice od loňského roku využívá náhradní zdroj tepla, který energetici v čase odstávek zapínají a lidé si díky tomu nemusejí odříkat nic ze svého pohodlí, tentokrát ale bude vypnutý i ten. „Musí stát celý horkovod, proto nebude elektrodový elektrokotel v provozu,“ vysvětlil Ota Schnepp.

Přeložka potrubí v Prunéřově

Poslední odstávky se týkají Klášterce nad Ohří, kde potrvají od 20. do 23. srpna. V těchto dnech budou probíhat práce na přeložce potrubí v Elektrárnách Prunéřov.

Při zprávě o odstávkách bývá málokdo nadšený. „Vrátili jsme se z dovolené v Turecku, tak mě představa, jak si myji vlasy v ledové vodě, neplní nadšením,“ svěřila se Andrea Stýblová z Chomutova. „Loni nám to vyšlo bezvadně, protože odstávky přišly, zrovna když jsme byli na chatě,“ vděčně zavzpomínala.

V Kadani opravili budovu veřejných záchodků. Nahoře opravená budova, dole původní stav
V Kadani opravili budovu veřejných záchodků. Nabídne i sprchy či úschovnu kol

Najdou se ale i tací, kteří trochu nepohodlí berou sportovně. „Venku jsou vedra, tak nezaškodí, když se zchladíme. Každému to leda prospěje,“ odlehčil téma Vít Záveský z Jirkova.

Kdy a kde nepoteče voda?Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/archivChomutov:
20. - 23. 7. sídl. Březenecká, Kamenná, Zahradní a Písečná
23. 7. Zadní Vinohrady
24. 7. Černý Vrch, Na Průhoně, Merkur
24. - 28. 7. Erbenova, Cihlářská a Kostnická
27. - 31. 7. Lipská, Lužická, Heyrovského a Havlíčkova

Jirkov:
20. - 24. 7.

Kadaň:
6. 8.

Klášterec:
20. - 23. 8.