Jedle totiž nevyrostla v lesích, jako ty předchozí, ale na zahradě rodinného domku na kraji Chomutova. Jestli bude nedělní rozsvícení stromu pro někoho výjimečným zážitkem, bude to určitě rodina Palusova. Právě oni strom městu darovali.

„Přivezli jsme ho tenkrát ze školky, měl sotva půl metru,“ vzpomíná zhruba pětadvaceti lety. „Dokud to šlo, zdobili jsme ho jako vánoční. Ale pak už vyrostl moc,“ dodává otec rodiny, který si transport stromu natáčel na videokameru. Jako památku.

Strom postupně narostl do třinácti metrů, hodně stínil a hrozilo i nebezpečí, že by při pádu poškodil nějaký dům. „Ale rozřezat jsme ho nechtěli, za ta léta k němu máme citový vztah,“ dodává muž důvod, proč ho nabídli městu. Na slavnostní rozsvícení se prý půjde podívat celá rodina a bude to zvláštní zážitek.

Nedělní rozsvícení

Lidé nabízeli městu stromy i v minulosti, ale ty málokdy vyhovovaly. Proto většinou vánoční strom vybírali lesáci v chomutovských lesích okolo Hory Svatého Šebestiána.

Tento týden pracovníci technických služeb strom ještě nazdobí. Připraveno je na 180 kusů ozdob, přes 1,5 kilometru světelného řetězu a 30 stroboskopických žárovek. Andělé strom slavnostně rozsvítí společně s výzdobou města o první adventní neděli 30. listopadu po čtvrté hodině odpolední. Podrobný program ještě přineseme.