Celá sláva probíhala v Kulturním domě na Zahradní za účasti představitelů města, v čele s primátorem Janem Marešem.

Akce, jak již titulek napovídá, byla pojata ve westernovém stylu. Děti a jejich rodiče se pro jeden večer proměnili v kovboje, pistolníky a pistolnice, k vidění byli i bandité a country tanečnice. Atmosféru Divokého západu podtrhlo vystoupení kapely Úlet. Malí i velcí westerňáci zaplnili během několika okamžiků celý taneční sál. Muzikanti neváhali zapojit tanečníky ke svému vystoupení a společnými hlasivkami zapěli několik stylových songů.

Při následném vystoupení taneční skupiny Crock14 již děti, zcela pohlcené do děje večera, rytmicky podupávali a když poté měli možnost zatančit si s účinkujícími, jejich nadšení nebralo konce.

To už se ale pomalu přiblížil čas, který všichni dychtivě očekávali. Losování a vyhlášení vítězů. Po celou dobu děti okukovaly vystavené ceny a tajně doufaly, že budou těmi, na které se tentokrát usměje štěstí…

A je to tady. Celý sál ovládlo naprosté ticho, napětí by se dálo krájet. Nejprve se vyhlašovali autoři tří nejlépe zpracovaných deníčků. Deníčků, kam si rodiny zapisovaly své dojmy, vlepovaly fotky z jednotlivých akcí a celkově hodnotily své zážitky. Pro tento rok se nejhezčím a nejoriginálnějším stal ručně šitý deníček rodiny Pospíšilů. „Jsem moc ráda za ohodnocení. Dala jsem si s ním opravdu velkou práci. Celý nápad na tvorbu deníčku se mi doslova zdál. Ve snu jsem naprosto přesně viděla, jak bude vypadat," vyprávěla dojatě autorka. Na stříbrné a bronzové pozici se umístily výtvory rodin Peterkových a Chládkových.

Nutno podotknout, že všechny odevzdané deníky byly vystavené ve vedlejším, menším sále a že se ve všech případech jednalo o deníky velmi hezky zpracované. Rodiče v tomto směru připravili porotcům nelehkou práci.

Losování o hlavní ceny celého zápolení přidalo ještě maličko na nervozitě. V této chvíli by byl slyšet snad i špendlík dopadnuvší na podlahu. Ve hře byla rodinná dovolená v hodnotě 25000 Kč, lyžařský zájezd do rakouského Pitztalu a třetí cenou dětské lyže. Chvilka napětí…a již známe vítěze. Na dovolenou pojedou Matějkovi, do Rakouska vyrazí Moravcovi a novými majiteli dětských lyží se stala rodina Haufových. Prvně jmenovaní si budou muset svoji výhru převzít později, na vyhlášení nedorazili. O své pocity se podělila výherkyně dětských lyží paní Haufová: „Jsem za výhru opravdu moc ráda. K naší smůle nikdo nelyžujeme, ale asi budeme muset začít. Určitě lyže užijeme."

Organizátoři ovšem nenechali na holičkách ani nevylosované. Své dárky v podobě plyšáčků a dárkových taštiček plných upomínkových předmětů si domů odnesli všichni.

Jaké to letos bylo? Super, fajn, prima…

Závěrečný večer Rodinného zápolení 2012.A jak se letošní ročník hodnotí organizátoři i soutěžící? Nejdřív v číslech. „V tomto roce s námi soutěžilo 381 rodin. Pro ně jsme připravili na 18 akcí, včetně té dnešní. Bonusem byla tvorba Deníčku, která byla i zvlášť hodnocená," sumarizuje rok jedna z organizátorek Marie Heřmanová.

Letošní zápolení přinesl také jisté obměny. K dětmi velmi oblíbené postavičce kozy Rózy přibyl její nový kamarád Rozmarýnek a rozšířil se počet jednotlivých akcí. Rodiče s dětmi se tak mohli například zúčastnit soutěže o upečení nejlepšího štrúdlu, společně oslavili Den otců, vysazovali květiny do rodinných truhlíčků a na starobylé radnici přivítali Velikonoce. „Snažíme se o velkou různorodost. Chtěli bychom pro každý ročník, a to se týká samozřejmě i toho následujícího, nabídnout něco nového," prozradila tisková mluvčí Šárka Schönová.

Hlavní vize, se kterými organizátoři vstupovali do prvního ročníku, jsou zdá se naplněny. „Cílem Rodinného zápolení jsou nejen společné zážitky dětí se svými rodiči, ale také představení různých chomutovských zařízení, zajímavých míst a také připomenutí tradic, historie a společné sportování," řekl primátor Jan Mareš a spokojeně dodává, „jsme moc rádi, že se nám tento cíl daří plnit."

Z pohledu účastníků panuje naprostá shoda a spokojenost. „Všechny akce byly dokonalé. Každá nám přinesla opravdu radost," usmívá se paní Haufová. „Zúčastňuji se s dětmi každý rok, jsme všichni moc spokojení. Vůbec nevadí, že na konci nic nevyhrajeme, důležitá je radost z celoroční zábavy," přidává se Petra Erenčáková. „Všechno bylo moc hezké. Nejvíce se nám asi líbilo na Dni otců," vypráví Pospíšilovi a malá Terezka k tomu dodává, „vůbec nic bych neměnila. Je to všechno super."

Stejná slova zaznívala ze všech koutů. Super, fajn, prima, těšíme se na příští rok…

Mezi všemi probíhaly debaty a diskuze o tom, která z akcí byla nejlepší, na kterou se těší znovu, kterou by klidně zvládli každý měsíc. Je dobře vědět, že tento projekt nekončí a že se opět pro příští rok můžeme těšit na jeho pokračování. 

Autor: Zdeněk Moravec